Alapfogalmak

Mottónk:

A játék olyan tevékenység, amelyet nem lehet elég komolyan venni.– Jacques-Yves Cousteau

Mi is az a Geocaching?

A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen. Egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (azaz a “cache”) pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat feltölti egy ilyen témával foglalkozó oldalra, majd más játékosok letöltik azokat GPS készülékükre, és megkeresik a rejtekhelyet. Mi leginkább a geocaching.hu oldalon játszunk, de léteznek más ilyen oldalak is. Ahol mi még játszottunk a geocaching.com és a GPSGames oldalak.

Honnan ered ez a játék?

Mint sok minden más ez is az USA-ból indult. Jelenleg már a Világ majdnem minden részén játsszák, Magyarország igen jó helyen áll az egy négyzetkilométerre jutó ládák számát tekintve.

Mi az a GPS?

Ez az angol “Global Positioning System” rövidítése. Magyar fordításban annyit tesz, hogy “Globális Helymeghatározó Rendszer”. 24 műholdból áll, a térben egyenletesen elosztott pályán, azaz egy pályán 3-4 hold kering. A közel kör alakú pályák földfelszín feletti magassága 20200 km, ez 12 órás keringési periódust jelent. Egy földi megfigyelő számára egy adott műhold kb. 5 órán keresztül látható. A holdak folyamatosan sugározzák helyzetüket és a pozíció számításhoz szükséges adatokat, melyekből a GPS vevőberendezések a földi megfigyelő helyzetét számítják.
Ma még a globális helymeghatározó rendszert többnyire a GPS-szel azonosítjuk, pedig ez már rég nem igaz. Az amerikai GPS rendszer mellett, ha még nem is teljes kiépítettséggel de már működik az európai GALILEO, az orosz GLONASS, a kínai BeiDou, stb. Ezeknek a rendszereknek az összefoglaló neve a GNSS – Global Navigational Satellite System – magyarul: globális navigációs műholdrendszer.

Miért lett a blog neve Katulyakutató?

Debreceni nagyanyám a dobozt katulyának hívta, nyilván a skatulya után. Amikor elkezdtünk geoládázni (ami ugyebár dobozok keresését jelenti), Apám mindig azt kérdezte: “Na, voltatok katulyázni?” Ez a kifejezés szülte a blog elnevezését.

Ja, és nekünk, akárcsak Mórickának, mindenről “az” jut az eszünkbe:

a GEOCACHING!