Kütyük és programok

A geocachinget játszók két nagy táborra oszlanak. Egyik csapat szerint a ládázáshoz csak a speciálisan kialakított túra- és szabadidő GPS-ek jók, mert csakis ezek képesek tartózkodási helyünk pontos meghatározására. Ilyen készülékeket ma már csak a GARMIN gyárt. A piaci egyeduralmuknak meg is van az ára, melyet a felhasználó fizet meg. Ezek a készülékek manapság 40 000-200 000 Ft közötti árakon vehető meg a gyártó magyarországi képviselőjénél. Közös jellemzőjük hogy legalább a GPS navigációs rendszer jeleit képesek venni és feldolgozni. Már a legolcsóbb modellben is van világméretű alaptérkép (tudtommal nem cserélhető más térképre), gumírozott por-és nedvességálló tokozással (IPX7) készültek és viszonylag hosszú készenléti idővel rendelkeznek. A legdrágább típusban már színes, érintőkijelző van, a GPS rendszeren kívül a Glonass rendszer jeleit is képes feldolgozni, álló helyzetben is képes iránymutatásra és rendelkezik barometrikus magasságmérővel, valamint digitális fényképezőgéppel. Egyes típusokban a geoládák előre fel vannak töltve a világ minden pontjáról a geocaching.com adatbázisa alapján. Ez csak azoknak jó, akik ezen a játszótéren (is) játszanak.

A másik csapatba azok tartoznak, akik a meglévő okostelefonjukat használják a ládák keresésére. Ehhez természetesen, megfelelő programokat kell a telefonra letölteni. Meg kell, hogy mondjam én mindkét eszközzel próbálkoztam. Mivel volt már okostelefonom, ezzel kezdtem a játékot. Később beruháztam egy eTrex Touch 25 készülékbe, de nem tudtam megszeretni, ezért visszatértem az okostelefonhoz és a mai napig azt használom. Bizton merem állítani, hogy hátrány emiatt nem ért. Ha nem találtam egy ládát, az nem az okostelefon miatt volt. A célkészülék hívők szívesen hivatkoznak az okostelefonok sérülékenységére. Sajnos ez igaz, de a kínai webáruházakban annyiféle tokot lehet olcsón kapni, hogy mindenki megfelelő védettséget adhat a telefonjának. Árulnak teljesen vízhatlan tokot, amin keresztül az érintőképernyő ugyanúgy használható. Vannak erősített (armored) tokok, amik biztosan védik az üveg borítású (pl. Honor) készülékeket is. Én is ejtettem már le a telefont ilyen tokozással, de nem lett semmi baja. Ha pedig a célkészülék is a kijelzőjével esik egy kőre, akkor az is megy a lecsóba, hiába a por- és vízálló tokozás. Az okostelefonok egyik hátránya a többlet fogyasztás, de az újabb telefonok 3-4 000 mAh akkumulátoraival egy 15-20 km-es túra simán végigcsinálható track rögzítéssel, navigációval, ládakereséssel. Egy 10 500 mAh-s power bank pedig akár több napos túrát is lehetővé tesz.

Szeretném az általam használt készülékekkel való tapasztalatokat is megosztani. A ládázást egy LG telefonnal kezdtem. A pontos típusára már nem emlékszem. Egy gyenge 600 MHz-es proci volt benne. Ez már akkor is gyengének bizonyult. Csak nehézkesen, lassan dolgozta fel az információkat, ezért az iránytű nagyon darabosan mozgott. Fél év után le is cseréltem egy Xperia Mini készülékre. Ezt nagyon szerettem. Sajnos kb. 1 év után az Android “kinőtte” a készülék memóriáját és a szemem romlása miatt is nagyobb képernyőre kellett váltani. Következett egy Xperia L. Ez aztán igazi strapabíró készülék volt! A mai napig megvan, most internetes rádiónak használom otthon. Nagyon pontos volt a helymeghatározása. Ebben az időben próbáltam ki az eTrex készüléket, de merem állítani, hogy az Xperia L pontosabb volt! Kaptam a fiamtól egy használt Xperia Z1 Compact készüléket. Ez volt a csúcs! Ez már tudta a Glonass  műholdakat is kezelni. Sajnos egy rejtett hiba miatt kb. 2 hónapig élvezhettem csak. Ezután egy nagyon jó ár-érték arányú Honor 8 jött a sorban. Ez is jó volt, de pontossága nem érte el az Xperiáét. Hátránya volt, hogy nyáron a teljes üvegborítás miatt nehezen tudta a hőt leadni, így az akkuja 1 év után tönkrement. Miután kicserélték az akkut, Vé a mai napig ezt használja és remek fényképeket készít vele. Jelenleg egy Xiaomi Note 5-t nyúzok. Imádom a 4 000 mAh-s akkuját! Egy egész napos ládázás után még kb 50% a töltöttsége, pedig megy rajta minden. Track rögzítés, navigáció, Bluetooth szívritmusmérő, időnként böngészés, ládakereső program és még ki tudja mi.  Ennyit a hardverről. Jöjjenek a szoftverek!

Ha az ember a természetbe merészkedik, kell egy jó térkép és egy jó térképkezelő alkalmazás. Nézzük az utóbbit! Én a Locus Map Pro programot használom az Android alatt kb. 10 éve. Jelenleg 2 600 Ft-ba kerül, de van ingyenes változata is. Ez funkcionalitásában némileg korlátozott. Én ugyan még 1200 Ft-ért vettem, de egy percig nem bántam meg, olyan sokoldalú program. Folyamatosan fejlesztik, szinte havonta frissítik. Természetesen magyar nyelven is tud, jó magyarsággal. Mióta tudja a hangos navigálást is, sokkal kevesebbet kell a tájékozódás miatt a képernyőt néznem és sokkal többet látok a környező tájból. 🙂 Természetesen vannak más programok pl. az OsmAnd és az OruxMaps, hogy csak néhányat említsek. Mindenki megtalálhatja az ízlésének és a pénztárcájának megfelelőt.

Ha már van térképkezelő alkalmazás, jöjjenek a térképek. Ingyenes felhasználású térképekből én kétfélét használok, mert ezek közösségi fejlesztésű térképek és egyes területeken hol az egyik, hol a másik a használhatóbb. Az alap a TuHu térkép, amely közvetlenül telepíthető a telefon böngészőjéből. Ezenkívül használom még az OpenMaps térképeit is, de itt időnként letöltési nehézségek merülnek fel. Miután van térképünk és kezelni is tudjuk szükségünk van a geoládák elhelyezkedésére, hogy tudjuk, hol is keressük azokat. A geocaching.hu oldalról tetszőleges mennyiségben és szűrésben letölthetők, majd telepíthetők a telefonra. A ládákhoz és a túrákhoz útvonalak is tervezhetők, hiszen otthon kényelmesebben kialakítható az optimális terv, akár több változatban is. Ehhez én a BaseCamp szoftvert használom, mely a korábban már említett GARMIN terméke. A korábban említett térképek ide is telepíthetők. A bejegyzésekben látható térképrészletek is a fent említett térképek és programok segítségével készültek. Viszont a turistajelzések gyakori változása, átfestése miatt, a bejegyzésben leírt jelzések és a jelenlegi jelzések nem biztos, hogy megegyeznek.

Miután eljutottunk a láda közelébe, én a g:hu alkalmazást használom a láda felkutatására. Elterjedt alkalmazás még a Geoládák is, ami iOS rendszer alatt is működik. Ezekbe az alkalmazásokba közvetlenül is telepíthetők térképek és a trackelést is tudják, de nálam a már korábban leírt módszer vált be. A g:hu programban a beépített iránytű segítségével látjuk, hogy milyen irányban és távolságra van tőlünk a láda. Ha olyan telefonod van, amiben mágnesesség érzékelő is van, akkor álló helyben is jó irányba mutat az iránytű.

További hasznos oldalak: Országos Meteorológiai Szolgálat a várható időjárás előrejelzésére, Menetrendek útvonaltervezésre, Erdőlátogatási korlátozások megtekintése, Országos Vízjelző Szolgálat ártereken történő túrázáshoz.