Maradunk Szolnokon – Élő- és Holt-Zagyva

2015 78/266 GCZAGY

2015.08.15 Szombat

Még tart a hőség. Folyamatos a hőségriadó már hetek óta. Nem utazunk hát sehova, maradunk Szolnok közelében


Lassan elviselhetetlenné válik a meleg. Éjszakára sem megy 20 °C alá a hőmérséklet. A meteorológusok trópusi éjszakákról beszélnek. A panel kis híján lakhatatlan. Hiába a szigetelés, már az alatt is átmelegedtek és szinte sütnek a falak. Éjjel pedig az ablakunk alatt lévő parkoló aszfaltborítása árasztja magából a nappal felvett hőmennyiséget. Felüdülést csak a hajnalok “hűvöse” jelent, ha a szabadban tud az ember tartózkodni. Ezért is döntünk Vé-vel úgy, hogy ma korán kelünk és indulunk utunkra.

6 óra után már a Szántó körút felé tartunk, szigorúan mindig az árnyékos oldalon. Valóban, most frissebb a levegő, annak ellenére, hogy aszfalton és a házak között járunk. Van egy kis enyhe légmozgás is. Ez a simogató légáram is elég, hogy a komfort érzetünk növekedjen. Vé már-már fázni kezd, de ez megszokott tőle. Ő a 28 °C esetén is tud borzongani. A Várkonyi-térnél a Zagyva irányába fordulunk és rövidesen a hídon állunk, először rápillantva mai célpontunkra, a Zagyvára. A jobb parton folyik az EU-s pénzből épülő árvízvédelmi gát építése.

Eszembe jut, hogy kilenc éve milyen keményen dolgoztunk itt kis csapatommal az árvízvédelmi munkálatok során. Jó, ha lesz itt egy stabil védmű! Persze ma, szombat lévén, egy szál melós sincs a területen. Távolabb a vasúti-híd látszik, becsomagolva.

Ugyanis a hídszerkezet cseréje után, éppen festik és egy nagy festőkamrát varázsoltak a hídból. Érdekes látvány, így beburkolva.

Átmegyünk a hídon és rögtön balra fordulunk, hogy a bal parton vezető jelzést követve, megkezdjük a Zagyva “felfedezését”.

Innen a vasúti hídig terjedő szakaszon már sétáltunk párszor, főleg míg a Ságvári krt-on laktunk. Látjuk, hogy a horgászok, a melósokkal ellentétben, nem tartanak szünnapot. Nekik is kellemesebb kora reggel áztatni a madzagot, mint később, ha igazán rákezd a napsütés. A vasúti töltéshez érünk. Itt van egy közúti átjáró a Vízügy járművei számára, állandóan leengedett és lelakatolt sorompóval. A környék tanyáin lakók is ezt használják gyalogosan és biciklivel. Régebben, ide jártunk Zolival vonatokat fényképezni. Itt csapta meg a 25 000 Volt, mert immár Ő is szorgalmasan vasúti pályára készül. Óvatosan körültekintve, átkelünk a síneken. Közben Debrecen felől jön egy vonat. Nem hagyhatom ki, hogy a régi beidegződésnek megfelelően le ne fényképezzem.

Közben én szemügyre veszem a környezetet. Igen, itt meg fog szűnni az átjárás. A Vízügy járművei számára megmarad a lezárt átjáró, de a töltés mellett zajvédő fal épül, az alapjait már le is rakták. Valószínűleg a híd alá terelik a gyalogos, kerékpáros forgalmat. Feltehetőleg itt fogják a turistautat is elvezetni. Mindenesetre biztonságosabb lesz, mert szinte minden évben volt itt baleset. Nyilván a régi, használaton kívüli őrház is elbontásra kerül. A vonat elhaladta után, folytatjuk utunkat a gáton. Nem messze a hídtól, fedezzük fel Szolnok legújabb Zagyva-hídját, ami egy ideiglenes műtárgy a folyón. A vasútvonalat felújítók járművei számára építették, hogy ne kelljen kilométereket kerülniük.

A nap még alacsonyan jár, hiába augusztus közepén vagyunk! Már a nap is lustábban kel, ha később maximálisra is állítja a fúziót a belsejében. A lapos, pont szembesütő nap kellemes meglepetést okoz. Nemrég csináltattam ugyanis fényre sötétedő szemüveget, ami idáig nem nagyon akart sötétedni. Mondták, hogy párszor erős fénynek kell kitenni, hogy beinduljon a kémiai reakció. Na, hát én napoztathattam, akkor is csak gyenge válasz reakciót kaptam. Visszavittem a boltba, ahol egy tesztlámpa UV-fényével próbálták működésre bírni, nem sok sikerrel, annak kicsi volt a teljesítménye. Mondták, hogy tegyem fagyasztóba, mert a hideg is beindítja a folyamatot. A szemüveg betakarózott a csirkemellel és aludt egy jót, de nem sötétedett. Most azonban, hirtelen elsötétült a táj. Leveszem a szemüveget, hét ágra süt a nap. Végre, nem elkezdett működni a szemüveg sötétítő rétege!? Nagy örömmel rakom vissza és tökéletesen működik. Sötét, mint egy napszemüveg. Úgy látszik, ez a lapos szembesütő fény kellett neki, hogy aktiválódjon. Vidáman nézelődöm tovább, immár szűrt napfényben. A gát elég magas, mint egy kilátóból látszik alattunk az ártér. Itt-ott kutyákat futtatnak, vagy pecások várják a szerencséjüket. A bokrok felett madarak csaponganak. Szóvak idilli tájkép. Na és, teljességgel megnyugtató. A város zaja már mögöttünk maradt, csak a természet hangjai jutnak el hozzánk. Na meg kutyák csaholása a mentett oldali tanyákból. Lehet, pont a kollégám ebei csaholnak, Ő ugyanis, valahol itt tartja a tenyészetét. Lassan eljutunk a Holt-Zagyvához. Erre még sosem jártunk, így lelkesen nézelődünk. Érdekes látvány, ahogy a levágott folyóág egyszer csak véget ér.

Olyan, mint egy félbevágott patak vagy kis tó. Tulajdonképpen már az is, csak a túlvégén van kapcsolata az élő folyóval egy csatorna és egy zsilip segítségével. Innen frissítik a vízkészletét. A turistaút lekanyarodik a Malomszegnek (Malomszögnek) nevezett rész felé, ahol zártkerteket parcelláztak ki. Mi azonban a holtág másik oldalán megyünk, mert a geoláda 1. pontját így tudjuk megközelíteni. Amikor a holtág mellé ér a töltés, egy átemelő szivattyú-telepet látunk a túlparton. Valószínűleg a zártkertek vízellátását szolgálja.

Utunk zöme, sajnos a víztől távol vezet egy szántóföld és egy galériaerdő között. A közeli távvezetéken sok madárra leszünk figyelmesek. Távolabbról azt gondoltuk, hogy a fecskék gyülekeznek, de közelebb érve látjuk, hogy ezek nagyobbak és más a testalkatuk. Aztán egy kanyar után valóságos madárfelhőt látunk leszállni a learatott kukorica táblába.

Milyen madarak lehetnek? A formájukról galambnak gondolnám, de ekkora galambrajt még nem láttam Seregélyek lennének? De, tudtommal azok meg inkább a gyümölcsféléket kedvelik. Na, ez vagy valami, vagy megy valahová – oldom meg az ősi bölcsességgel a rejtélyt. Nevezzük őket seregélyeknek! Aztán itthon kinagyítva a fényképet, inkább mégis a galambra szavazok. Lehet, a Galamb Tours utazási iroda szervezett nekik ide utat tallózás céljából és a megye összes galambja ideutazott, azért vannak ilyen sokan.

Figyelmünket azonban inkább a térkép köti le, mert közelítünk a ládához. A láda a mellettünk lévő erdősávban található. Már hetek óta nem esett, minden kopogósra száradt, de ebben az erőben még látszik, hogy a folyó mocsarassá tette a területet. Helyenként még így is sárba merül a cipőnk az aljnövényzet alatt. Tulajdonképpen egy mocsárban járunk. Nem csoda, ha annyit panaszkodnak a ládászok, ha csapadékosabb az időjárás. A rejtés nem különösebben alapos, de álcázni se nagyon van mivel. Némi faháncs takarja csak.

Logolás után visszatakarjuk és megyünk is tovább. Lassan újra elérjük az árvízvédelmi töltést, eddig ugyanis a mentett oldalon mentünk. Felérve a gátra, a távolban felsejlenek az Északi-középhegység vonulatai, de a páraréteg miatt, ezt a fényképezőgép nem képes átadni. Nem sokat kell a töltésen gyalogolnunk és odaérünk ahhoz a kis csatornához és zsiliphez, amiről korábban írtam. Innen látják el a holtágat friss vízzel.

Azt a ládaoldalról tudtuk meg egyébként, hogy ez a holtág nagyon fiatal még, hiszen csak 1981-ben jött létre, amikor én Szolnokra jöttem tanulni. Mégsem tudatosult bennem a léte idáig, pedig 20 évig az élő Zagyvához közeli lakótelepen laktam és gyakran jártunk ki a folyó mellé piknikezni vagy a gyerekekkel játszani. Meg csak úgy sétálgatni. Vé közben leül felszerelést igazítani, mert kilazult a cipőfűzője. Na, meg jól is esik kicsit pihenni, mert az immár ezerrel dolgozó napkohóból igencsak sok meleg áramlik felénk.

Kicsit még megyünk a töltésen, majd keresztezi utunkat a holtág elején elhagyott turistaút is. Innen, balra fordulva, ismét ezt követjük egy darabig. Most az ártéren megyünk. Meg is látszik, mert sokkal sűrűbb a növényzet. Már előttünk a Malomszögi-híd vasszerkezete. Anno az ablakból sokat láttam, meg néha el is sétáltunk idáig. A hídról megcsodáljuk az élő folyót és környezetét.

Érdekes, most milyen keskeny, szinte patak szélességű. Bezzeg, ha megindul a hóolvadás a Mátrában! Alig fér el a széles árterületen, a 2000-es évek eleji árvizekről nem is beszélve! Akkor csak alig sikerült a medrében tartani. A vize is milyen tiszta most. Látni a feneket a hídról és néha egy-egy hal árnya is feltűnik. A geoláda jelszó másik fele a híd korlátjára van felírva 11(!) helyen alkoholos filccel. Nem vagyunk tőle elragadtatva. Biztos, de meglehetősen igénytelen megoldás. Miután leolvastuk, lemegyünk a híd alá, hogy logoljunk. Jól esik a hűvös, amit a folyó vize nyújt. Vé rögtön oda is megy a szélére kicsit pocsolni. Én a híd szerkezetét veszem szemügyre alulról.

Pihenés után nekivágunk az utolsó szakasznak, a hazavezető útnak. Már nagyon éhesek vagyunk, jó lenne valahol leülni, hogy megegyük a szendvicseinket. Útközben a Parkerdő játszótere kínálkozik alkalmas helyszínnek. A szélén kényelmes rönkpadok vannak az árnyékban, ideális hely az étkezésre. Megint pihenünk, hűsölünk kissé, de most meg nagyon szomjasak vagyunk. A vizünk lassan ihatatlanul átmelegedett, nem oltja a szomjat. Elindulunk, most már tényleg hazafelé. Beérünk a “Szolnok Rózsadombjának” nevezett, újonnan kialakított családi házas övezetbe, majd elérjük a Széchenyi városrész fő útját, a Széchenyi körutat. Az úton áramló forgalom zaja, a természet csendje után nagyon zavaró, különösen a vasúti felüljáró alatt. Le is fordulunk egy csendesebb utcába és ezen megyünk tovább. A track az Eötvös téren ér véget. Innen még elmegyünk néhány dolgot elintézni. Meg ebédelni is jó lenne valahol!

A nap mérlege:

Bejárt útvonal:
Lakás – jelöletlen út – S – jelöletlen út – GCZAGY_1 – jelöletlen út – S – Z+ – GCZAGY_2 – Z□ – jelöletlen út – S□ – jelöletlen út – Z+ – jelöletlen út – Eötvös tér

Megtett távolság: kb. 14 km
Szintkülönbség: 194 m.
Átlagsebesség: 3,1 km/h (mozgásban 4,2 km/h)

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

A bejegyzést egy gombnyomással megoszthatod néhány közösségi oldalon, a Megosztás alatt található gombok segítségével, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével küld el számunkra!

Fontos! Az oldalon Hirdetésblokkolót használva, nem látszanak a Feliratkozás és Megosztás gombjai, célszerű azt kikapcsolni. Nyugodtan megteheted, reklámmal nem fogsz az oldalon találkozni.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .