Balatoni kutyagolás a déli parton I. – Balatoni kerekezés a déli parton 1-3. pont és Itt ülök csillámló sziklafalon

2014_77_183 GCDBAK és GCJATT

2014.11.01 Szombat

Még szeptember végén, a Zala-völgyi vasút láda megkeresésekor  fogalmazódott meg bennem, hogy a Balatoni kerekezés a déli parton geoládát végig kellene járni, de kerékpár hiányában, gyalogosan. Az orvos úgyis sok gyaloglást rendelt. Persze nem egyvégtében járnánk végig, hanem több szakaszra bontva, közben megkeresve az útba eső más geoládákat is. Ennek most jött el az ideje. Már nincs tömeg a Balatonnál, a kerékpárutakon pedig, ahol az út egy részét megtenni terveztük, nincs nagy forgalom. Nem zavarunk senkit. A Balaton minden évszakban szép, de a tömeg miatt, csúcsidőben nem szeretünk ide jönni. Most minden feltétel optimális, vágjunk bele!


Mivel Vé a víz szerelmese, az út során igyekszünk a parthoz minél közelebb menni. Sajnos a beépítettség miatt nem lehetséges mindenhol közvetlenül a vízparton menni, de igyekszünk a víztől csak a szükséges mértékben eltávolodni. Túránk Balatonföldváron kezdődik. Jelenleg folyik a 30-as vasútvonal átépítése, ezért vonatpótló busszal érkezünk a balatonföldvári állomásépület elé. Mindjárt az épület sarkánál jót mosolygunk az Ittasellátó helyiségének nevén. Síngörbítő vasúti kávéház.

Sajnos zárva van, pedig jól esne egy kávé, mert korán keltünk. Most igencsak aktuális a műintézmény neve, hiszen a vasúton javában folyik a síngörbítés. Persze nem az alkohol hatására görbülnek a sínek, hanem a sínhajlító gépek hathatós beavatkozása révén. Kissé arrébb átmegyünk a vasúti átjárón és máris a vízparton vagyunk. A Hajóállomás épülete impozáns és rendezett. Hiába, a régiek tudtak építkezni! Szerencsére mai utódaik is rendben tartják az épületet és környékét.

Viszont akkora a köd, hogy kis túlzással, csak onnan tudjuk, hogy a vízparton járunk, hogy halljuk a hullámok locsogását. A távolban felsejlik egy vízi madár sziluettje, de jószerével a fajtáját sem lehet felismerni.

Elindulunk a parti, gesztenyefákkal övezett sétányon, ami egyébként nagyon szép. Már persze akkor, ha nincs ekkora köd. Fel is idézzük régi emlékeinket azokból az időkből, amikor még külön-külön jártunk erre. Közben el is érjük a multi első pontját. Innen visszapillantunk, de a Hajóállomás épülete már el is tűnt, pedig nem is szürke szamár.

Ebben a gomolygó ködben nagyon misztikus lesz az út! Reméljük később, majd felszakadozik vagy legalábbis ritkulni fog. Most vadrécéket pillantunk meg, ezek közelebb vannak a parthoz, felismerhetők. Közben egy árny bontakozik ki a ködből. Csak nem lehet, hogy más is kimerészkedett a partra ilyen időben? Közelebb érve kiderül, hogy egy szobor, a Halászfiú szobra. Tényleg misztikumba hajló a látvány!

Közben figyelem a telefonon húzott “csiganyálat”, de úgy tűnik sikerült beállítanom a múltkori Csúcs-hegyi fiaskó után. Az akkumulátorkímélő üzemmódot kellett kikapcsolni. Viszont úgy tűnik, mintha a vízen járnánk, mert a track egy része a vízre esik. Na, nem mintha nem lennénk képesek erre a csodára, csak nem tudjuk, hogy itt hol vannak leverve a cölöpök. Marad a part.

Haladtunkban mindenütt kacsák és hattyúk ( és nem hat tyúk) úszkálnak. Időnként csattogás hallatszik a víz felől, ahogy szárnyra kelnek, de inkább csak sejtjük, mint látjuk. Miután végig értünk a Kvassay-sétányon, a legvégén beljebb megyünk a település belseje felé és a párhuzamos utcán folytatjuk utunkat. Itt található a kerékpárút is és az út túloldalán, a vasúti töltés is. Az egyik helyen, a vasúton túl, megpillantunk egy szép vörös-sárgába borult fát, mely kirí a környezetéből. Kicsit közelebb megyünk, hogy a ködön kívül látszódjon valami a fényképen, de így is gyengécske fotó sikeredik, a köd csak nem akar ritkulni.

Lassanként már Szárszó területén járunk. Itt, egy szabadstrand révén, ismét közelebb mehetünk a vízhez. Talán, mintha ritkulna a köd, de lehet, hogy csak a lengedezni kezdő szél kavarja és ezért tűnik ritkábbnak. Különösebb esemény nélkül érünk a kerékpáros multi 2. pontjához.

Erre kicsit nagyobb a forgalom, többen nézelődnek a parton. Már látható, hogy tényleg ritkult a köd. Magasabban jár a nap, kissé megemelkedett a ködfelhő. A vízen is messzebb ellátni, de az Északi-part még csak nem is sejlik át a ködön.

Kb. 50 m-re áll a József Attila emlékére állított műalkotás, hiszen Szárszón hagyott a vonat mély nyomot a költőben. Észreveszem, hogy itt egy virtuális geoláda is van, ezért elindulunk az alkotás felé, leolvasni a jelszót. Mivel sétány nincs a szobor mellett, így toronyiránt célozzuk meg. Meg is lepődünk, mert néhány lépés után megmerül a cipőnk. A fűben láthatatlanul áll a víz. A korábbi napok esőzése okozta vagy egy vihar hajtotta ki a Balatonból nem tudjuk, de a cipőnk kissé cuppogni kezd. Szerencsére a túracipő nem engedi be a vizet, de ami fölül befolyt, az locsog. Ebben a hidegben nem lesz túl kellemes, de szerencsére, ha mozgunk, nem hűt. Körbejárjuk a szobrot.

Stílszerűen vasúti alkatrészekből áll. Van itt egy gőzös kerékpárja a hajtókarokkal, egy vágánymező darab, csavarkapocs a rögzítéshez és rengeteg sínszeg és síncsavar, melyekre betűkkel ellátott kupakokat húztak. A betűkből József Attila verssorait lehet kisilabizálni. Sajátos ez a mű, jól kifejezi József Attila életét és sorsát. Nekünk tetszik. A találat után kicsit nézelődünk még a parton, de indulunk is tovább, mert a cipőink kezdenek kihűlni ácsorgás közben.

Kikerüljük a központi strandot, majd ismét közelebb húzódunk a vízhez, de nem sokat látunk belőle, mert a vízpartra egy utcasor épült és azok hátsó kertjei érnek le a vízhez. Később kerítés állja utunkat, egy Üdülőpark, így ismét eltávolodunk a parttól. Annyira, hogy még a vasutat is kereszteznünk kell. Kimegyünk egészen a 7-es számú főút mellé. Szerencsére a forgalom nem zavaró ezen a novemberi, hétvégi napon. Közben észrevétlenül átértünk Szemesre. A kerékpárúton megyünk, de kerékpárossal nem találkozunk. Ahogy lehet, azért közelebb megyünk a parthoz, egy párhuzamos utcába. Itt tényleg semmilyen gépkocsi forgalom nincs, csak a téli Balaton nyugalma és az alvó üdülőépületek sora. Később ismét sikerül egy szabadstrand szélén a víz közelébe kerülni, majd a Hattyú Kemping mellett-mögött kijutunk a mólóra. Itt már sokan sétálnak és a napocska is erőlködik, hogy áttörje a ködöt. Jót nevetünk egy Horgászbolt megállító tábláin. Jó fej lehet a tulaj, ha ilyen egyedi táblákat állított!

Mi nem pecázunk, így nem engedünk az invitálásnak, megyünk tovább. A víz mellé érve aztán győz a napsütés és bevilágítja a tájat. Most már jól látszanak a szárítkozó hattyúk. Ezek éppen hatan vannak, mégsem hat tyúk.

Később ismét száműzetünk a víz mellől a vasút mellé. Ismét egy Kemping állja utunk. Felismerem benne azt a helyet, ahol 14 vagy 15 éves koromban 1 hetet töltöttem el táborban. Érdekes, már akkor sem tetszett a nyári Balaton! Viszont a kerítés melletti bokrok szépek, főleg így a derengő napfényben. Egy vendéglátó egység előtt obsitos katonai járművek találhatók. Vajon, milyen indíttatásból kerültek ide? Valószínűleg a tulaj is egy obsitos katona lehet.

Közben ismét újabb településre értünk, észrevétlenül. Már Lelle utcáit tapossuk. A központhoz közeledve, ismét közelebb megyünk a vízhez, de csak a Városi parkig, ahol megtaláljuk a kerékpáros multi 3. pontját is. Aztán úgy érezzük, hogy mára már eleget áldoztunk a szabadidő hasznos eltöltésének oltárán, ideje hazatérni! 5 és fél órája vagyunk úton. Közel a vasút, itt meg lehet szakítani az utat. Folyt. köv. a jövő héten!

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Balatonföldvár vmh. – – GCDBAK_1 – jelöletlen út – GCDBAK_2 – jelöletlen út – GCJATT – jelöletlen út – – jelöletlen út – – jelöletlen út – GCDBAK_3 – Balatonlelle vmh.

Megtett távolság: kb. 19 km.
Szintkülönbség: 305 m.
Átlagsebesség: 3,4 km/h (mozgásban 4,0 km/h.)

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .