Egyedül – Tisza-party

2012_3_3 GCsui1

2012.08.08 Szerda


Ma ismét pihenőnapom van. Úgy látszik,kezdek függő lenni, mert úgy döntöttem, hogy ismét elmegyek ládázni. Ezúttal egyedül kell mennem, mert Vé dolgozik, Zoli meg nem ér rá. Nem baj, semmi sem állíthat meg!

Mai célpontom Hódmezővásárhely mellett, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén lévő “Tisza-party” láda. Vonattal Hódmezővásárhely-Népkert vá-ig utazom. A csendes kertvárosi utcákon megindulok kifelé a városból. Lassan elmaradoznak a házak, csak az aszfaltcsík kanyarog, vagyis nem nagyon kanyarog előttem. Elérek a Bodzásparti Iskola mellett, az egykori Barc és Solt települések emlékére állított oszlophoz. DSCF5195  Az artézi kútból iszom egy jót, majd indulok tovább. Egyre melegebben süt a nap. Még jó, hogy hoztam sapkát, mert gyorsan napszúrást kapnék. Az aszfaltcsík csak nem akar elfogyni. Egyszer csak fékez mellettem egy Suzuki és egy kedves hölgy felajánlja, hogy elvisz. Egy pillanatra gondolkodóba esek, jó is lenne az aszfaltos részt gépkocsival letudni, de megköszönöm az ajánlatot és mondom a hölgynek, hogy túrázni jöttem. Ő tovább gurul, én pedig ismét gyalogolok. DSCF5196  Nem lett volna jó ötlet beülni, mert akkor megcsalom magam, ugyanis ma először rögzítem a bejárt útvonalat ún. tracken, póriasan szólva húzom a csiganyálat a térképen. Végre eljutottam odáig a Locus (a térkép program) kezelési utasításának fordításában, hogy megtudtam, hogyan kell trackelni. Ma ezt kell kipróbálni! Hülyén nézne ki, ha egyszerre csak sokszorosára nőne a sebességem! Jó ez így gyalogosan. Lassacskán elérem a Tisza gátját, ezen folytatom tovább az utam. Már nincs messze a láda, ott van a következő kanyar után… DSCF5199  Leírás és iránytű után is gyerekjáték a nagy betontömb alatt megtalálni. De jópofa ajándék! Egy plüss kutyafigura tortával. Na ezt megérdemlem! Rakok be helyette egy kalózos labdát. Logolás, visszarejtés. Az előttem logolók panaszkodtak, hogy sok a szúnyog. Nekem szerencsém van. A delelőre álló nyári nap és az élénk szél nem engedi előjönni őket. Kicsit szétnézek. Klassz ez a vadetető. Nyár lévén nem lehet sok vendége, bezzeg télen! Indulok tovább. A gát tetejére érve megcsodálom az égen a kondenzcsíkokat, melyek a korábbi életemre emlékeztetnek.   Lassan oszlanak fel, a magasban nyugodt a levegő. Még pár napig biztosan marad a jó idő. Ha már Tisza-party, akkor látnom kell a szőke folyót is. Kicsit visszább, vezet egy út a partra.  Ezen lemegyek a folyóig. Útközben farakások, a távolból hallatszik a láncfűrész hangja. Ritkítják a fákat, hogy áradás esetén könnyebben levonulhasson a víz. Itt-ott egy-egy kubikgödörben látható még a víz, amit a legutóbbi árvíz hagyott itt. Elérem a Tiszát, de az alacsony vízállás miatt meredek a part. Nem kockáztatom meg, hogy egyedül esetleg belecsússzak, így a lábáztatás elmarad. DSCF5206

A cipőmet nézegetve látom, hogy kezd szétnyílni a varrás mentén. Szerencsére még garanciális, majd visszaviszem és kicseréltetem. Visszamegyek a gátra és elindulok a tetején Algyő felé. Szerencsére ez földes út. Elérem a Lúdvári szivattyútelepet. Innen megint aszfaltút vezet a gáton, megkönnyítendő a vízügyesek számára a szivattyúk megközelítését. Elhagyom a gátőrházat és egy kanyar után feltűnik a vasút. Pont egy vonat halad, le is fényképezem. A mentett oldalon mindenfelé bálák vannak. Hogy élvezné ezek látványát Vé! DSCF5213 Közben konstatálom, hogy tavaly erre volt valahol a szegedi Geokarácsonyfa. Előbb-utóbb egy ilyet is meg kellene látogatni! A Fórumon olvastam, hogy milyen jó hangulatú kesser-találkozók szoktak ezeknél a fáknál lenni. Lassan elérem a közutat. A kereszteződésben egy Cukrászda. Sör nincs, így fagyival és ásványvízzel hűtöm magam a kánikulában. Nincs messze az állomás, de választanom kell. Vagy bemegyek a településre és egy nagyobbacska kerülővel érem el a célom, vagy a 47-es út mellett, a lankás árokban gyalogolok, ami lényegesen rövidebb út. Mivel közel járok a 20 kilométerhez, ez utóbbit választom. Kár volt! Az árok elkeskenyedik, a bokrok egészen az út széléig érnek. Meg kell várnom, míg lesz egy kis szünet az autók között, akkor tudok tovább haladni. Szerencsére csak pár száz métert kell így mennem és elértem a vasútállomást. Halálosan fáradt vagyok, alaposan leégtem, de nagyon élveztem a mai napot!

Levonom a tanulságot:
  •  szúnyogriasztó és naptej mindig legyen a hátizsákban
  •  sapka nélkül ne indulj el, megvéd a naptól, széltől, esőtől
  •  kerüld a forgalmas utakat, inkább gyalogolj többet!
A nap mérlege:
Bejárt útvonal: Hódmezővásárhely Népkert vá. – jelöletlen út – Piros sáv – GCsui1 – Piros sáv – jelöletlen út – Algyő vá.
GCsui1
Megtett távolság: szakaszokban rögzítve, 17,4 km, de nem lett a teljes út rögzítve.
Szintkülönbség: kb. 138 m TuHu alapján
Átlag sebesség: 3,4 km/h.
A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked tetszőt.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.