TB be, Coin ki – Gyopárosfürdő és Rajki László szobortúra

2013_5-6_34-35 GCgypr és GCRajk

2013.02.16 Szombat


Ma ismét hármasban vágunk neki az útnak. Célunk Orosháza és a hozzá tartozó Gyopárosfürdő.Orosházát nem könnyű Szolnokról vasúton megközelíteni. Jó három és fél óra az út, részben mellékvonali zötyögéssel. Én és Zoli még élvezzük is, de Vé nehezen viseli. Szerencsére 11 óra körül oda érünk. Először a Rajki László szobortúra elnevezésű multinak vágunk neki. Ez számunkra egy elég újszerű multi, amilyet még nem csináltunk soha. A végláda koordinátáit a közbeeső pontokat végigjárva lehet megismerni. Minden ponton van valami számolgatni való és az így kapott eredményt kell a részben megadott koordináta megfelelő helyére behelyettesíteni. A dolog így néz ki: N: 46° 34,ECD E: 20° 37,ABF. A multi egyes pontjain kapjuk meg a betűket helyettesítő számokat. Bonyolultnak tűnhet, de nem vészes. Irány az első pont, ahol a B és A számjegyeket kapjuk meg, ha a megadott koordinátán lévő Szent István bronz félfigura, mészkő posztamensén található házakat és csillagokat összeszámoljuk és az előírt kivonást elvégezzük. DSCF6438 Kicsit bonyolultan van leírva, értelmezgetjük, majd nekilátunk számolgatni. A csillagok száma még csak OK, de a házaknál már nem egyértelmű az eredmény. Az egyház is ház, akarom mondani a templomot is bele kell számolni? Épületnek épület, de ház?  Vajon, hogyan gondolkodott a rejtő? Forgatjuk a leírást, de nincs bővebb magyarázat. Na, jól kezdődik! Mindenesetre felírjuk az eredmény(eke)t és indulunk tovább. A Fáklya című alkotás talapzatán lévő számokkal számolgatva kapjuk a C és D karaktereket. DSCF6447 Ez valószínűleg jó lesz. Irány a harmadik pont! Ez Gyopárosfürdőn a Fürdő előtt található szobor. Itt is a talapzaton lévő szavakat kell összeszámolni. Ez elég egyértelmű. DSCF6454 Beütöm a kapott koordinátát a Locus-ba és a közelben mutatja a végláda helyét. A leírás szerint is a közelben kell a ládának lennie. Keresgéljük a koordinátán a ládát, de valahogy nem találunk olyan helyet, ahol el lehetne egy dobozt helyezni. A közelében kellene a pótjelszónak is lennie egy villanyoszlopon és egy közlekedési tábla hátulján. Végigjárjuk az összes villanyoszlopot és KRESZ táblát, de sehol semmi. Közben egy lakó, aki az utcai előkertjét takarítgatja, egyre gyanúsabban méreget bennünket, mit is kereshetünk. Azt hiszem, hogy befejezzük a kutatást. Majd írok a rejtőnek és megkérdezem, hogy hol tévedhettünk. Legfeljebb újra eljövünk megkeresni. A szobortúra pozitív hozadéka viszont az volt, hogy találtunk egy olyan szobrászt, akinek a műve végre azt ábrázolja, ami a címében is szerepel. Elég ritka dolog ez manapság! Sőt, kifejezetten tetszenek az alkotások. Ezentúl oda fogunk figyelni Rajki László munkásságára. Ezért megérte eljönni!
Most lássunk neki fő úti célunk, a Gyopárosfürdő ládájának felkutatásához! Azért ezt a ládát választottuk, mert ez fogad TB-t és a múlt héten talált utazó kisegeret, mindenképpen szeretnénk elereszteni, hadd gyűjtse a kilométereket. A láda koordinátái a Fürdő melletti nádasba mutatnak. Ez viszont elég sűrű. Keresgélünk valami ösvényfélét, amin be tudnánk menni. Végül találunk is egy csapást, ezen egész kényelmesen lehet haladni. Kicsit beljebb szinte térré szélesedik és középen egy faág alatt egy nejlonzacskóban ott lapul a láda! Kibontjuk és újabb meglepetés! Ebben is van egy utazó. Ez nem TB, azaz nincs “dögcédulája”, hanem geocoin. Hasonlóan működik, mint a másik utazó. Ez egy szív formájú érem, rajta két békával. Westerwald – Eva névre hallgat. DSCF6459 Akkor TB be, Coin ki. Jövő hétre megint kereshetünk egy .com-os ládát! Logolunk, visszarejtünk. Megyünk ki a nádasból. Közben a nádbugákból hullik ránk a por, még szerencse, hogy nem nyári öltözékben vagyunk és nem izzadunk. A ruhánkról könnyebb lesöpörni. A mai nap tiszta nyereség! Megismertük egy remek szobrász munkáit és ismét találtunk egy utazót! Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sűrűn bele lehet ilyesfélébe botlani! Elindulunk vissza Orosházára. Elmegyünk az egykori Határőr laktanya mellett. Innen érkeztek hozzánk is a Bevetési alegység emberei, amikor polgárőrként együtt járőröztünk Szolnokon. Jó szívvel emlékezem Andrásra, a parancsnokukra. Azóta már a Határőrség is megszűnt, én sem vagyok polgárőr, András pedig boldog nyugdíjas. DSCF6450 Sic transit gloria mundi – mondaná a művelt francia, ha tudna japánul , azaz inkább mondom magyarul: “így múlik el a világ dicsősége!” Kis nosztalgiázás után irány a vasútállomás a legrövidebb úton, mert rövidesen indul a vonat és soká jön a másik! Ez a mellékvonalak gyönyöre.

A vonaton megbeszéljük a mai nap tanulságát.

Úgy látszik érdemes a .com-on is szereplő ládákat sűrűbben látogatni, mert a megtalált utazók új ízt adnak a “kincskeresés” élményének.

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Orosháza vá. – jelöletlen út – GCRajk-1 – jelöletlen út – GCRajk-2 – Piros sáv – jelöletlen út – GCRajk-3 – jelöletlen út – GCgypr – jelöletlen út – Piros sáv – jelöletlen út – Orosháza vá.

GCgypr+GCRajk
Megtett távolság: szakaszokban rögzítve, kb. 13 km.
Szintkülönbség: 78 m.
Átlag sebesség: 3,8 km/h.
A track letölthető innen. (https://track.katulyakutato.hu/GCgypr+GCRajk/GCgypr+GCRajk.gpx)
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Update: Hazaérve megírtam a rejtőnek a láda általunk feltételezett koordinátáját, aki cserébe elküldte a jelszót. Belogolhattam a megtalálást, de a mai napig sem ismerem a láda valódi koordinátáját.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.