A történelmi Magyarország közepén – Szarvasi Jeltorony és Szarvasi multi geoláda

2013_43-44_73-74 GCSzjt és GCPEPI

2013.08.20 Kedd


Ma, Augusztus 20-án valami történelmi vonatkozású helyszínt kellene keresni. Legyen mondjuk Szarvas a történelmi Magyarország közepét jelölő jeltoronnyal. Mivel vasúton érkezünk, a jeltoronyhoz vezető úton jó keretet adhat a látnivalókhoz a Szarvasi multi geoláda. Tehát, irány Szarvas! Jó hír, hogy ma Zoli is velünk tart.

Megérkeztünk a szarvasi vasútállomásra. Soraink rendezése után elindulunk a városközpont felé. Első megállónk a multi első pontja. A báró úr ott ácsorog egy drogéria előtt és nagyon szigorúan néz. DSCN0912Mint, kiderül Ő volt a török után néptelenné vált város újra betelepítője. Hát, ehhez bizonyára kellett a szigorúság. Felírjuk a szükséges adatot és megyünk tovább. Elsétálunk a város nevét adó szarvas szobra mellett, majd Következő állomásunk a mezőgazdasági szakiskola falán lévő napóra. DSCN0917Kissé hiányosnak tűnik, nincs “mutatója. A szépen felújított óralap közepéről hiányzik az árnyékot vető elem. Lehet, hogy még felújítás alatt van? Leolvassuk az évszámot, ha már az időt nem tudjuk és átmegyünk a közeli Tessedik szoborhoz, hogy megszámoljuk a kabátgombjait.

DSCN0920
Mennyi is az annyi?

Tessedik is sokat tett a városért. Gyors reggelizés után indulunk tovább. Persze a már megszokott módon, ismét elfelejtem a track rögzítést folytatni, amit az étkezés idejére szüneteltettem. Csak a Holt-Körös partján veszem észre és kapcsolom vissza, így megint sikerült egy szép hosszú egyenest varázsolni a trackre. Azt hiszem, nem ártana Cavintont szedni a túrák előtt!

A Történelmi Emlékúton haladunk a jeltorony felé. Úgy döntünk, hogy majd visszafelé alaposabban szemügyre vesszük a kopjafákat. Megérkezünk a stilizált szélmalmot formázó építményhez, mely egy ténylegesen működő szélmalom helyére épült. Vé egyből lerohan a vízpartra, hiszen mindene a víz. DSCN0923Tényleg különleges látványt nyújt a vízbe lógó fűzfaágakkal. A vizet egyetlen szellő sem fodrozza, így tökéletes tükörképet ad a felszíne. Szép. Én közben az építményt veszem szemügyre. Jó párszor láttam már a Katalin II fedélzetéről és hallottam a kapitány úr élvezetes történet mesélését. Régóta vártam, hogy a partról is láthassam. Most eljött az ideje. Kár, hogy a ládaoldalon semmi sem szerepel magáról az objektumról. A számítások szerint itt van az egykori, történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepe.DSCN0924

Ez egy érdekes láda. Nem lehet közvetlenül megtalálni, hanem egy közeli kerítésen meg kell keresni egy szót, ezt kell a rejtőnek elküldeni, ugyanakkor a honlapon  Jelszó nélküli megtalálást kell logolni. A rejtő fogja jóváhagyni a megtalálást. Kissé bonyolult és értelmetlen módszer, de legyen! Kiderül, hogy a varázsszót rejtő kerítés a közeli erdősáv mögött van. Igen ám, de ezt a facsoportot használják a horgászok WC-nek. Valóságos sorállás van a bevezető ösvény előtt. Nincs mit tenni, beállunk a sorba, mert “kell a pont!”  A felirat halvány, a környezet nem túl gusztusos. Gyerünk kifelé! Hát, ez a rejtés nem lesz 5-re értékelve! Ilyen gyenge kivitelezésű ládával, beleértve a ládaoldalt és a logolás módját, még nem találkoztunk! Jó sokáig nézelődünk a vízparton, gyönyörködünk a látványban.

Elindulunk visszafelé és nézegetjük a Történelmi emlékút kopjafáit és ismertető tábláit. DSCN0947A XX. század eseményei közül jó párnak hiányzik a táblácskája, de a kopjafa tartalmából ki lehet találni, hogy minek állítottak emléket. Tényleg ennyire korlátoltak lennének azok a vandálok, akik a táblákat eltávolították? Azt hiszik, hogy mindenki olyan hülye, hogy a kopjafára vésett 1989 évszámról nem fogja tudni, hogy mi történt akkor? A holokausztra utaló emlékmű mellől ismét hiányzik a tábla. Egyesek úgy gondolják, hogy ezzel meg nem történtté lehet tenni bizonyos eseményeket?  Szörnyű ez a korlátoltság, ami napjainkban terjed. Olyan 8 általánost végzett “történelem professzorok” terjesztik e-mailben a hülyeségeiket és zagyva elméleteiket, akik még normálisan és helyesen sem tudják leírni a mondanivalójukat. Borzasztó irányba haladunk! Miután kifüstölögtem magam, meg is érkezünk az ösvény elejére. Nos, nekünk sikerült visszafordítani az időt azzal, hogy fordított sorrendben jártuk végig történelmünket. Ha már itt vagyunk a magyar történelem kezdetén, egy költői kérdés. Esetleg lehetne  újra, ügyesebben csinálni? Tényleg, ma Augusztus 20-a van, az Államalapítás ünnepe! Vagy az Alkotmányé? Vagy az Új kenyér ünnepe? Vagy mit is ünneplünk ma? Már követhetetlen ez az egész, annyiszor adtak új magyarázatot erre a napra. Nekünk a gyönyörű nyári nap ünnepe van. Ez legalább biztos! Egyébként a háttérben már készülődnek az ünnepségre. Kipakoltak az árusok, (magyar embernek bóvli és zabálás nélkül nincs ünnep), épülnek a sátrak, érkeznek a fellépők.DSCN0978

Visszaérünk a Bolza-Kastélyhoz. Átmegyünk a fahídon és máris az Erzsébet-ligetben vagyunk. Megkeressük az Alkotóházat, de útközben fából készült játékokra bukkanunk, amit Vé-nek ki kell próbálnia. DSCN0984Miután megvan a negyedik jelszórészlet is, teszünk egy kört a ligetben. Sajnos az utolsó logokból látszik, hogy a láda újfent eltűnt, ezért a kissé kieső és nehezen megközelíthető (a 44-es út mellett kellene gyalogolni) végponthoz nem megyünk el. Majd otthonról logolok egy jelszó nélkülit. A Pepi-kertet, azaz az Arborétumot most kihagyjuk. Pár éve voltunk ott, akkor alaposan körbenéztünk. Elindulunk a vasútállomás felé. Útközben még lefényképezem azt a régi trafóházat, ami jövetben is nagyon elnyerte a tetszésem. De jó, hogy ilyen korabeli épületeket is megőriznek! Nekem jobban tetszik, mint a mai “dobozok”.DSCN0986

Mindannyiunknak tetszett ez a kisváros. Már régebben is ellátogattunk ide, többször is, de most új részeit sikerült felfedezni. Szerintem még jövünk!

Frissítés: A GCSzjt rejtője postafordultával küldte a jelszót, azzal belogoltunk egy megtalálást. A GCPEPI rejtőjének – kercsynek -,hiába küldtem el a 4 megtalált jelszórészletet, nem válaszolt. Miután a honlapon feltettem Jelszó nélküli megtalálásként és fényképekkel illusztrálva, hagyta jóvá a megtalálást 09.21-én.

Tanulság: 

Érdemes rögtön fényképekkel illusztrálni a jelszó nélküli megtalálást, gyorsabban érkezik a jóváhagyás. (Vagy nem.)

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Szarvas vá. – jelöletlen út – GCPEPI-1 – jelöletlen út – GCPEPI-2 – jelöletlen út – GCPEPI-3 – Kék sáv – GCSzjt – Kék sáv – jelöletlen út – GCPEPI-4 – jelöletlen út – Kék sáv – jelöletlen út – Szarvas vá.

Megtett távolság: szakaszokban rögzítve, kb. 10 km.
Szintkülönbség: 77 m.
Átlag sebesség: 3,0 km/h.
A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Megköszönjük, ha a bejegyzést megosztod ismerőseiddel, hátha nekik is tetszik! Nem sértődünk meg, ha tetszésedet egy Kedvelemmel is kimutatod felénk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.