Kezdődik a hadjárat – Keresztes hadjárat és Gellérthegyi vízesés és szobor újra

GCkrhj és GCgevi

2013.11.09 Szombat

Ma nagy fába vágjuk a fejszénket, ugyanis keresztes hadjáratba hív minket a geocaching. A “Keresztes hadjárat” elnevezésű multi geoláda pontjait szeretnénk felkeresni. Ez egy ún. pontról pontra kerékpáros multiláda, de természetesen más eszközökkel is teljesíthető. Össztávja, útvonaltól függően, 20 kilométer felett van, így valószínűleg nem egy nap alatt fogjuk teljesíteni. Már az is megerősíti a feltételezésünket, hogy a láda jelenleg “betegre” van állítva. A logok alapján számos pontja elveszett, megsérült vagy rongálódott, ezért sokan nem találták. Úgy gondoljuk, mindenesetre megér egy próbát. Legfeljebb majd befejezzük, ha meggyógyul.


Legelőször is álljon itt a ládaoldalon szereplő leírás, hogy a bejegyzésben szereplő információk, gondolatok érthetőbbek legyenek.

“UPDATE: úgy tűnik, sokan nem értik, miért is létezik ez a láda, hiszen csupa felháborítóan sz*r pontból áll. Ezért mindenkit szeretnék megkímélni a keresés közben szerzett negatív élményektől, ezért egyszerűen megadom a jelszót, mert úgy látszik, a pont azért nagyon kell. További részletek a jelenséggel kapcsolatosan itt.
A megtalálás bejelentéséhez szükséges jelszó: frog
Továbbá: a láda státusza nem véletlenül “beteg”. Amint lesz időm, végigtekerem és javítgatom, de addig nem érdemes keresni, és telefonon és/vagy emailben különféle koordináták iránt tudakozódni. Köszönöm a megértést…
… ———-eredeti leírás———-
Ez itt egy 6 helyszínes, eléggé multi geoláda. Egy kis budai túráról van szó, amit talán az alábbi útvonalon érdemes megtenni:
1. A fent említett kezdőponton, a sarokban, a tető alatt találsz két koordinátapárt, ezek árulják el, hogy merre kell indulnod a cache N ill. E koordinátájáért.
2. Itt kezd összeállni a mozaik. Ezen a helyen megtudhatod, hogy hol van maga a konkrét N-koordináta.
3. Az N-ügyben a mozaik véglegessé válik. Itt találod a cache N-koordinátáját. Írd fel, és tovább!
4. Erre a pontra mutat a kezdőpont E-hez nevű koordinátapárja. Hasonlóan az eddigiekhez itt megtudhatod, hova kell menned a cache E-jéért.
5.Ez az utolsó korlát, sinen vagy! Megtaláltad a cache E koordinátáját is. Innentől hagyományos a geoláda! 🙂
6. Ez pedig itt már a cél.
További tudnivalók: a teljes útvonal bejárása kb. 20 km, ennek kb. 99%-a ideálisan lejárható kerékpárral, de természetesen a helyszínek autóval/gyalog is megközelíthetők.
A dobozhoz vezető út utolsó 50m-ére csak nagy kerékpármágusok induljanak, legalábbis ha tekerni akarnak. Ezen a szakaszon talán jobb felvinni a bringát. Természetesen ez csak a rövidebbik útra igaz, ha más irányból érkezel, lehet szerencséd. Hangsúlyozom, hogy ez a nehézség csak az egész túra utolsó métereire vonatkozik! Ha megvan a láda, bringával remek levezető utak vannak, de azért légy óvatos!
Út közben egészen közel leszel több budapesti ládához is, indulás előtt érdemes magadhoz venni ezek paramétereit is. Azt sajnos nem árulhatom el, hogy melyek ezek, de nem a budai hegyvidék dobozairól van szó.
A doboz nem túl nagy, mert azért néha járnak erre emberek (13x13x6cm). Továbbá készülj úgy, hogy lesz egy kis bokorbamenés, helyenként talán kicsit szúrós változatban.
Természetesen a rejtés is kerékpárral történt, tehát a feladat nem megoldhatatlan. Út közben teljesen véletlenül találkoztam Ferivel, utána megcsináltam az utolsó (Neked első) pontot, majd eltörtem a kulcscsontomat. Nagyon jó mulatást! :)))
A láda egy darabig tetszhalott volt, a mai napon (2002. 05. 23.) felélesztettem! Ismét várja a kalandvágyó multiláda-vadászokat! Nagyon jól álcázzátok vissza!
MP
A láda rendbehozatalában nyújtott segítséget köszönöm Snipemaster-nek!”

(Az oldalból kihagytam a természetvédelmi kezelő engedélyét, mert ennek nincs jelentősége a mi szempontunkból.)

Szóval adva van egy hiányos láda és egy morcos rejtő. Jó kezdet, de nem vagyunk feladósak. Mint azt korábban leírtam, szeretnénk az összes helyet felkutatni, ahova geoládát rejtettek a geocaching.hu oldal vonatkozásában, kivéve persze, ha az nem magánterületen vagy természetvédelmi oltalom alatt álló területen van.
Az elején nem említettem, de a láda pontjait és a hozzájuk vezető útvonalat gyalogosan fogjuk bejárni, mert az orvos sok gyaloglást írt elő nekem és mert szeretünk gyalogolni.

Ennyi bevezető után kezdődjék a hadjárat!
A 7-es buszról a Szent Gellért tér am-ban szállunk le. Mivel nagy a tömeg, a kütyük üzembe helyezéséhez egy nyugalmasabb helyet választunk. A track ezért nem a buszmegállóból indul. A térről a Citadellához vezető út első kanyarjában állunk meg, tulajdonképpen innen indítjuk a túrát. Az első pont nincs messze. Talán 100 m-t sem kell menni odáig. A koordináták egy fedett pihenőhelyre mutatnak, mely egy játszótér szomszédságában áll. DSCN1410A leírás szerint a sarokban, a tető alatt kell a további pontokra vonatkozó koordinátákat keresni. A megtaláláshoz azonban egy nem várt nehezítést kaptunk. A pihenőben egy hajléktalan alszik a padon. Nem szeretném zavarni és felébreszteni, mert korábbi munkám során szerzett tapasztalataim alapján tudom, hogy ilyenkor elég agresszívek is tudnak ezek az emberek lenni. Viszont csak meg kellene szerezni, amiért jöttünk! Kis hezitálás után döntök, megpróbálom a lehető legóvatosabban begyűjteni a koordinátákat. Ha felébred és dühös lesz, legfeljebb Vé háta mögött keresek menedéket.   Egyébként is a tetőt tartó gerendaszerkezetnek több sarka is van, hátha nem a nekünk szükséges alatt alszik a delikvens. Felállok a padra, hogy jobban lássak, mert nem tudom mekkora feliratot kell keresni. Ez mondjuk nem túl szimpatikus a rejtésben, mert mások ülnek (vagy fekszenek, mint a mellékelt példa mutatja) ezeken a padokon. Szerencsém van, mert gyorsan megtalálom a szükséges koordináta párokat és még a jó ember “ágyára” sem kell rálépnem. Gyorsan lefényképezem, majd arrébb felírjuk és rávisszük a térképre. Így is történik. Most először használom a Locus útvonaltervezési funkcióját a BRouter program segítségével. Némi próbálkozás után sikerül is, a képernyőn kirajzolódik az útvonal. Némileg korrigálom a nekünk tetsző szempontok alapján, de már csak ezért megérte! Sikerült a Locus egy újabb funkcióját megtanulnom. Egyre jobban szeretem ezt az ügyes programot!

Úgy látom, a Zöld sáv jelzés a továbbiakban is alkalmas lesz számunkra vezérlő csillagnak. Hú, ez most egy képzavar, mert nem csillag, hanem sáv, de így jobban hangzik.   Megyünk tovább az első kilátó helyig, ahol a párás időjárás ellenére jó +5-höz. Végül is novembert írunk!

Szent Gellért Püspök szobra közelében egy szinttel lejjebb váltunk, mert a Zöld sáv út eltér az általunk megkívánt iránytól. Ekkor jön az ötlet, hogy keressük meg a GCgevi ládát. Ezzel, szeptemberben már tettünk egy kísérletet. Akkor jelszó nélküli megtalálás lett a dologból a kedvezőtlen környezeti tényezők miatt. Mostanra eltűntek a turisták és az “itt a piros, hol a pirost” játszó honfitársaink is, így látszólag nincs akadálya, hogy szétnézzünk. Mondom látszólag, mert kis kutatás után a rejtekből előbukkan a láda sarka és ezzel egy időben pedig két közterület-felügyelő is. Látom, hogy azonnal kiszúrtak bennünket a “szép, ződ gyep” közepén. Szemükben $ jelek villannak, mint Dagober bácsinak. Mivel sem bírságot nem akarunk fizetni, sem a ládát nem akarjuk lebuktatni, gyorsan továbbállunk, mielőtt odaérnének. Ezt megúsztuk mi is, a láda is! Úgy látszik nekünk ez a láda tiltott gyümölcs.

A sétányon lemegyünk a Hegyalja útra, átkelünk rajta, majd utunkat a rakparton folytatjuk a Lánchíd felé. Ja, még nem mondtam, hogy a megtalált koordináta a Lánchíd budai hídfőjének közelébe mutat. Megyünk a rakparton és közben nyeljük a port, ami a Várkert bazár építkezéséről száll a környékre. Vágják a köveket, sivít a flex. Olyan modern kori Luca széke ez, mert igen lassan haladnak vele. Vajon, ha elkészül, erről lehet-e boszorkányt látni? Elhagyjuk a por- és zajforrást. Már fentről is párás volt a környék, de itt a Duna mellett már-már ködösnek mondható a levegő. Nem lehet egy normális fényképet sem készíteni, mert a pára szinte életlenül lággyá varázsolja a képeket. Lassan elérünk a Lánchídhoz. Átmegyünk alatta a gyalogos- és kerékpáros alagúton. Valahova ide mutatnak a koordináták. DSCN1418

Keresgélünk, járunk körbe-körbe, de semmi. Arra tippelünk, hogy talán valamelyik villamos felsővezeték-tartó oszlopán lehetett, de azok frissen vannak festve. Mivel pontosabb támpont nincs, így csak vaktában keresgélünk. Kb. negyedóra után feladjuk. Arra a döntésre jutottam, hogy dacára a rejtő morcos hangvételű írásának a ládaoldal elején (ld. fentebb) és mert hónapok óta díszeleg ez az UPDATE az oldalon, megírom neki a fiaskónkat. Vagy segít, vagy nem. Ha nem, ennyi volt. Majd, ha meggyógyul a láda, folytatjuk. Mivel Vé fázik a vékonyka kabátjában, elindulunk haza, azaz a Nyugati-pályaudvar felé. Természetesen gyalog, hogy meglegyen a napi kilométer. A Margit-hídon megyünk át Pestre és a Körúton érjük el a Nyugatit.

Frissítés: Még este írtam a rejtőnek és meglepetésemre egy nagyon kedves hangú levélben megadta az összes koordinátát, mert úgy gondolta, hogy több helyen is hiányozhatnak a feliratok. Igazán rendes dolog volt tőle! Így már végigmehetünk, sőt a jelszó is megvan. Akár logolhatnék is, de akkor hol lenne a becsület!? Egyébként is, mi nem a találatok miatt ládázunk, hanem az általuk nyújtott látnivalók és élmények okán. Tehát, jövő héten folytatjuk!

Egyébként a második ponton a kerékpáros aluljáró mozaik borítású falára volt felírva a koordináta, de ezt nemrégiben lemosták, ezért nem találtuk. Viszont úgy néz ki, hogy a leírás minden szava fontos!

A nap mérlege:

Térkép 1. napBejárt útvonal: Szent Gellért tér am. – Zöld sáv – GCkrhj-1 – Zöld sáv – jelöletlen út – GCkrhj-2 – jelöletlen út – Nyugati pu.

Megtett távolság: kb. 6 km.
Szintkülönbség: 193 m.
Átlag sebesség: 2,5 km/h.

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés. Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.