Hurrá, “nyaralunk”! – Füzéri vár

2014_26_130 GCFuVa

2014.05.05 Hétfő

Kicsit pontosítanom kell a címet. Mivel májust írunk, így nem nyaralunk, hanem “tavaszolunk”. Azt is csak röviden, mert a három napos füzéri tartózkodásból fél nap az odautazás, fél nap a visszautazás. Tehát egészen pontosan: “Hurrá, tavaszolgatunk!”


Miután dél körül megérkeztünk és elhelyezkedtünk a Judit Vendégházban, némi táplálékot vettünk magunkhoz, majd elhatároztuk, hogy felderítjük a települést és felmegyünk a várba, melynek látványa már a ház udvaráról is csalogatott bennünket. Kilépve a kapun, készült is néhány fénykép a látványról, majd elindultunk a faluközpont felé.

Az úton egy kis patak keresztezte utunkat. A hídról nézegettük kicsit a vizet, miközben eszembe jutott, hogy gyerekkoromban, minden ilyen patakba feltétlenül kavicsokat kellett dobálnom. Mára ez a késztetésem alábbhagyott, így tovább indultunk. A központba érve először felderítettük a boltot, majd a település egyetlen éttermét. Ezután a várat vettük célba. Elsőre soknak tűnt a magasság, ahova fel kellene mászni, de viszonylag gyorsan felértünk. A pénztárban leróttuk a sápot, mert a felújítás ellenére az adószedő a helyén tartózkodott. Csak páran lézengtünk a várban látogatók, így aztán nyugodtan körbejárhattuk. Megtekintettük a felújítás alatt álló helyiségeket (már ahol nem dolgoztak) és csodáltuk az ablakokból, lőrésekből nyíló panorámát. Elég sok helyiség már elkészült. Viszont odafent nagyon erős szél fújt, így Vé-nek két nagyobbacska építőkövet csempésztem a zsebébe, nehogy elvigye a szél.

A felújított részek, szerencsére nem ütöttek annyira el fehérségükkel, mint pl. a Csókakői várnál, ahol igencsak zavaró volt a régi és az új falak közötti különbség. A kilátásban gyönyörködve, próbáltuk megtalálni a szálláshelyünket is, több-kevesebb sikerrel.

A vár felújítása elég régóta zajlik. Kb. 25 éve jártam erre, amikor még csak a lányom volt velünk. A felvonószerkezet már akkor is ott állt, mint most és folyt a munka. Sőt, kamaszkoromban egyszer a szüleimmel is jártunk itt, emlékeim szerint már akkor is megvolt. Lehet, hogy még Rákócziék is használták? Kíváncsi vagyok, ha 25 év múlva eljövök, még akkor is dolgozni fognak a felújításon?

A vár konyháján le is telepedtem, hátha kapok ebédet, de Vé nem gondoskodott rólam, ezért később bezártam a fogdába.

Még megtekintettünk néhány korabeli ágyút, majd kifelé vettük az irányt.

A pénztár mögött megkerestük a félre dobott tájékoztató táblát (a korábbi logokból derült ki, hogy itt kell keresni), aminek a hátulján megtaláltuk a jelszót. A felújítás alatt ugyanis a láda ideiglenesen virtuálisként üzemel. Reméljük, ha elkészültek a munkával, a rejtő újra talál helyet egy hagyományos ládának. Bár gyanítom, ez még igen soká lesz, mert a tájékoztató tábla szerint az Alsóvárnak már el kellett volna készülnie. Az adószedő bácsi szerint azért csúsztak meg, mert nem kapták meg időben az építési engedélyt. Azért reménykedünk, hogy most már semmi akadálya nem lesz a gyors munkavégzésnek. Lefelé ugyanazon az úton jöttünk, amerre érkeztünk. Egyből a Koronaőr Étteremhez mentünk, ahol akadt egy kis kaja, másnapra viszont szívesen vállalták az általunk kiválasztott étel elkészítését. Visszatérve a bázisra, még sokáig üldögéltünk az udvaron és élveztük a tavaszolgatást.

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Judit Vendégház – Kék keresztKék rom – GCuVa – Kék romKék kereszt – Koronaőr Étterem

Megtett távolság: kb. 4 km.
Szintkülönbség: 709 m.
Átlagsebesség: 1,3 km/h (sokat nézelődtünk, mozgásban 3,4 km/h).

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.