Nesze semmi…-Templom és vadászkastély, Libanoni cédrus és Oroszlán-szikla

2014_58-60_164-166 GCkast, GClibc és GCOrsz

2014.08.25 Hétfő

Ma még tart a szabadság. A neve napján meg dolgozzon, akinek 2 db anyuka jutott! Ugyanis, ma van a névnapom! Mi mással is ünnepelnénk, mint ládázással. Budapestre utazunk néhány láda begyűjtésére.


Az első célpont a középkori romokat tartalmazó, lipótmezői bekerített terület. A 129-es autóbusszal érkezünk meg a Tárogató utcai megállóba, ahonnan csak pár métert kell gyalogolni és máris a multi első pontjánál vagyunk. Azt olvastuk, hogy a romokból keveset lehet látni, mert dús a növényzet. Még, hogy keveset! Gyakorlatilag semmit! Az egykori templom maradványait falként takarja a kerítésre felfutott és dúsan tenyésző borostyán. Ha néhol ritkább is, akkor a területen növő fák és bokrok akadályozzák a belátást. A helyzetet az út szélén parkoló autók sem könnyítik meg. Az úttest széle és a kerítés között kb. félméternyi füves sáv marad. A jelszórészletet keresgélve a szemközti házban lakók még azt hihetik, hogy rosszban settenkedünk a kocsijaik körül. Elsőre nem is találjuk meg a keresett feliratot. Készítek néhány fényképet, majd indulunk a második ponthoz, a vadászkastély romjaihoz.

Ez ugyanazon a telken van, csak a másik utcából nyílik a betekintési lehetőség. Szerencsére itt már látszanak a távolban a romok. Szabad szemmel nehéz kivenni a részleteket, mert elég távol vannak a kerítéstől, de a teleobjektív közelebb hozza a maradványokat. Bemenni, persze nem lehet!

A jelszórészlettel is szerencsénk van, elsőre megtaláljuk. Mivel a két rejtés módja azonos, visszamegyünk az első pontra és mivel már tudjuk, hol keresgéljünk, rögtön meg is van a táblácska. Ez a geoláda egy találatnak jó, de nem sok élményt ad, mert látnivaló alig van. A ládaoldalról viszont sok érdekességet megtudunk az egykori épületekről. Most már értem, honnan kapta a közeli utca, ahol régebben többször megfordultunk, a Vadaspark nevet!

Logolás után indulunk a következő ládához, mely a Libanoni cédrus névre hallgat. A fa kb. 130 éves és egyike annak a hat példánynak, mely Magyarországon honos. A cédrusról persze Csontváry jut az ember eszébe, akinek a munkásságát Vé nagyon szereti. Csontváry festményei engem nem nagyon érintenek meg, de a fa érdekel, hogy tényleg olyan-e, mint a Magányos cédrus. Odaérve a fához konstatálom, hogy ugyan ez is magányos, de sokkal jobban néz ki, mint a festményen szereplő példány. A környező fák ugyan takarják, de a különbség azért jól látható.

Én az igazira szavazok! A korához képest egészen jó állapotban van! Ehhez talán az is hozzájárul, hogy körbekerítették, így némileg megóvva a vandál kezektől. A ládát egy kidőlt fában, a cédrus közelében találjuk meg, meglehetősen gyéren álcázva.

Nem csoda, ha így gyakran eltűnik! Szerencsére most megvan, így logolhatunk. Mi kissé gondosabban álcázva hagyjuk hátra az utánunk jövőknek. Vé még csodálja a fát egy darabig, majd indulunk.

Milyen magas!

Innen az Oroszlán-sziklához vezet az utunk. Még sráckoromban hallottam erről a sziklaképződményről, mely egy ülő oroszlánra hasonlít. Odaérve nagy a csalódás, mert nagyon erős fantázia kell, hogy a szikladarabba belelássuk az állatok királyát. A ládaoldalon található, a ’40-es évek elején készült fotón jobban hasonlít, de azóta sajnos letört az orra, így elveszítette oroszlán jellegét.

Legalább ide is eljutottam! Közben érdeklődéssel figyelem az oroszlánnal szemközti hegyoldalt.  Felettünk, a hegyoldal tetején található a Kilátás geoláda, ahol még ládász életünk kezdetén jártunk. De jó, hogy nem innen közelítettünk! – állapítom meg, mert annak a ládának a logjait olvasva, sokan innen másznak fel. Míg én bámészkodom, Vé a megadott koordinátán gyorsan előkeríti a jelszót tartalmazó falapocskát, leolvassa és már mászik is vissza.

Logolás után indulunk tovább. Végig megyünk a kellemesen árnyékos sétányon, majd leereszkedünk a Törökvész nevű városrészbe. Itt található, a városban kis szigetként megmaradt botanikai érték, Balogh Ádám-sziklája. Kis ösvényen kapaszkodunk fel a szikla tetejére, ahol pazar kilátás fogad.

Még néhány padot is elhelyeztek a tetején, hogy kényelmesen lehessen nézelődni. Úgy döntünk, hogy először a ládát keressük meg, aztán jöhet a megérdemelt pihenés! Pontosabban, teszünk egy kísérletet a láda megtalálására, mert az előző logokban többen is írták, hogy nem lelték. Sajnos mi sem találjuk, csak a hajléktalanok nyomait, akik láthatóan tartósan berendezkedtek a szikla alatti erdőcskében. Mivel a helyszín egyébként nagyon szép, úgy döntünk, hogy nem logolunk jelszó nélküli megtalálást, hanem megéri egy más időpontban visszatérni, hogy tegyünk egy újabb kísérletet. Visszamegyünk a szikla tetejére és gyönyörködünk a panorámában. Közben megesszük a szendvicseinket és iszunk egyet a vizünkből. Kis idő múlva indulunk az állomásra vivő buszhoz, nehogy a hazatérő “lakókkal” találkozzunk.

Ez a mai nap kicsit olyan “Nesze semmi, fogd meg jól” típusúra sikeredett. A Libanoni cédrus kivételével, minden helyszín valamiért űrt hagyott bennünk. Vagy a látnivaló nem volt látható, vagy sérült volt, vagy a ládát nem találtuk. A pozitív viszont az, hogy tulajdonképpen érdekes helyeken jártunk és újabb információkkal lettünk gazdagabbak. Jobb “névnapi bulit” el sem tudnék képzelni!

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: 129-es autóbusz Tárogató u. am. – jelöletlen út – GCkast-1 – jelöletlen út – Zöld kereszt Gckast-2 – Zöld keresztZöld kerékpár – jelöletlen út – GClibc – jelöletlen út – Piros körtúra – jelöletlen út – Piros körtúra – jelöletlen út – Kék sáv – GCOrsz – Kék sáv – jelöletlen út – Zöld körtúra – jelöletlen út – Zöld háromszög – GCDC – Zöld háromszög – jelöletlen út – 11-es busz Tömörkény utca am.

Megtett távolság: kb. 8 km.
Szintkülönbség: 260 m.
Átlagsebesség: 2,4 km/h (mozgásban 3,8 km/h.)

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.