Irány Északnyugat! – Kecske hegy

2014_81_187 GCSkecs

2014.12.20 Szombat

Három hét kihagyás után, ismét a geoládák nyomába eredünk. Mai célpontunk, a Sopron melletti Kecske-hegy és az ott épült kilátó. Pontosabban, a kilátó inkább Fertőrákos mellett található, de mi Sopronból fogjuk megközelíteni.


A soproni GySEV pályaudvarra fut be vonatunk. Ahogy kilépünk az állomás épületéből, még az éjszakai hidegfront nyomán itt maradt, metsző szél vág az arcunkba és fújja ki ruházatunkból a vonat melegét. Talán ennek a sokknak köszönhető, hogy elfelejtem elindítani a track rögzítést. Már a Szent Mihály-templom közelében járunk, mikor észbe kapok és pótolom ezt a hiányosságot. Kb. másfél kilométernyi útszakasz ezért hiányzik a track elejéről. (Ezt, a bejegyzés végén lévő térképen más színnel jelöltem.) A Fertőrákosra vezető kerékpárúton megyünk, ahol kerékpárossal nem is találkozunk ezen a hideg, december közepi napon. Szerencsére a szél, az előrejelzésnek megfelelően mérséklődik és ahogy a Nap is magasabbra hág, már kellemesebb a klíma. Kiérve a házak közül, gyümölcsösön keresztül vezet az út. Aztán az erdőt elérve, annak szélén megyünk tovább. Mocsaras terület mellett haladunk, majd előtűnik egy horgász tó.

Egy kis vízi paradicsomot alakítottak ki itt. Nemcsak a madzagot lehet áztatni, hanem fürdeni is lehetséges. Persze csak nyáron, mert a jelenlegi, alig 0 fokos levegőben és vízben ez nem látszik célravezetőnek. Mondjuk, tömeg az most nincs…

Távolabb, épületek látszanak, valószínűleg nyaraló, pihenő épületek. Aztán egy tábla elárulja, hogy a Tómalmi üdülőterületen járunk. Elhagyva a nagyobbik tavat, felfelé kanyarodik az út és egy kis szerpentinezés után, máris előttünk magasodik, az előző évben felújított Kecske-hegyi kilátó. Felkapaszkodunk és a fák felett éppen kilátva, körbe tekintünk a tájon.

Sokáig nem maradunk fent, mert a hideg szél itt magasabban, még rendesen fúj. A kilátó is mozog kissé alattunk, azt pedig Vé nem szereti. Miután lemásztunk, a láda után nézünk. A viszonylag meredek hegyoldalban, aránylag könnyen rátalálunk egy fa “papucsában”. A nyári logokban sokan panaszkodtak a növényzet okozta dzsumbujra, de szerencsére előttünk most nem volt ilyen akadály. A láda itt is az utálatos nejlon zacskóba van csomagolva. Ez elég rossz állapotú, nem is védi a ládát, ezért kicseréljük. Miután visszakapaszkodunk a kilátó lábához, a közben delelőre ért Nap fényében és mivel a szél szinte megállt, úgy határozunk, hogy a pihenőpadon költjük el az ebédünket. Elő a konzervvel, kenyérrel és jó étvágyat! Étkezés után egy másik irányt választunk a visszatérésre.

A jelzésen indulunk a Zsivány-barlang felé. Útközben látunk egy elhagyott mészégető helyet, majd elérjük a barlangot.

Néhány fénykép után indulunk is tovább. A -ról a -ra váltunk és viszonylag eseménytelen úton és ingerszegény környezetben érünk vissza Sopronba. Útközben látunk egy kidőlt fát, amibe a harkályok valóságos tölcséreket faragtak. Tetszik.

A város szélén takaros, új építésű házak sorakoznak. A vasútállomást elérve még feltöltjük készleteinket a közeli áruházban, majd bemegyünk a pénztárcsarnokba. Meglep, hogy a GySEV milyen szép, a vállalati színvilághoz igazodó fenyőt állított.

Na igen, pár nap múlva Karácsony! Bezzeg nálunk! Idén a MÁV semmilyen karácsonyi díszítést sem helyezett ki. Ugyan az épület homlokzatán van egy “Boldog Karácsonyt” felirat, de ennek sem világít az összes betűje. Régen, minden pénztárablakban volt egy kis méretű, feldíszített fenyő, most a pénztárcsarnokban vagy az Ügyfélszolgálaton sincs. Igen, az látszik, hogy egy más világba csöppentünk itt a nyugati végeken! Szerencsére a vonatunkra nem kell sokat várni és már száguldunk is hazafelé. Útközben a közeledő Karácsonyra és szeretteinkre gondolunk. Úgy tűnik, hogy idén ez volt az utolsó ládázás. Ugyan, ebben az évben is el akarunk menni a Geokarácsonyfához, de a betervezett családi programok miatt, erre valószínűleg csak januárban tudunk sort keríteni.

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Sopron GySEV vá. – jelöletlen út – – jelöletlen út – Sopron GySev vá.

Megtett távolság: kb. 16 km.
Szintkülönbség: 794 m.
Átlagsebesség: 2,8 km/h (mozgásban 3,9 km/h.)

A hiányos track nem kerül feltöltésre.

Frissítés: 2018-ban elém került egy cikk,  melyben arról olvastam, hogy a Kecske-hegyi kilátó olyan rossz műszaki állapotba került, hogy le kell bontani. Pedig alig 5 éve újították fel! De jó, hogy még sikerült eljutnunk ide és áttekinteni róla a környező tájat!

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.