Csak a fele igaz – Irmapuszta-Rádpuszta

2015_18_205 GCIRRD

2015.02.14 Szombat

Az elmúlt hetekben kicsit elegünk lett a budapesti ládákból. Mivel tél van, kézenfekvő lehetőségként kínálkozik a Balaton, illetve annak környezete. Idén a Déli-parton még nem jártunk, látogassunk hát el, ide!


Ma egy kicsit eltávolodunk a part menti sávtól. A közigazgatásilag Balatonlellétez tartozó Rádpusztára megyünk. Igaz, hogy Balatonlelléhez tartozik, de gyalogosan Balatonszemestől könnyebb a megközelítése, ezért itt szállunk le a vonatról. A ma felkeresni kívánt geoláda, eredetileg multiládaként kezdte pályafutását. Aztán a sokszoros ládaeltűnés és az M7-es építkezése miatt, virtuálissá degradálódott és Irmapuszta kimaradt belőle. Már csak nevében őrzi az egykori kettősséget, ezért választottam bejegyzésem címéül a “Csak fele igaz” kitételt.

Tehát a balatonszemesi vasútállomásról, rövid felszerelés igazítás után nekiindulunk az útnak. Balatonszemesnek csak a központjában, főleg a boltok környékén van némi élet. Ez is aztán gyorsan eltűnik és szinte csak ketten ballagunk az utcákon. A vendéglátóhelyek zárva, a boltok közül is csak hébe-hóba van nyitva egy-egy. Ez a Balaton-parti település is téli álmot alszik és nyilván a nyári forgatag zsivajáról és nyüzsgéséről álmodik.

A jelzést követve, lassanként el is hagyjuk a település házait. Elhagyott aszfaltúton megyünk. Egy kereszteződésben aztán átváltunk a jelzésre. Nem csak a jelzés változik, hanem az út állapota is. Hagy némi kívánnivalót maga után, látszik, hogy leginkább csak mezőgazdasági célból használhatják.

Mivel most édes-kevés a tennivaló a földeken, járművek által nem zavarva, gyűlnek a megtett kilométerek. A hőmérséklet fagypont alatt van még, pedig már jócskán benne járunk a délelőttben. Hatalmas szőlő ültetvények maradnak el mellettünk. Egy egyre erősödő zúgás jelzi, hogy lassanként az M7-eshez érünk. Híd vezet át fölötte. A kihalt puszta nagy csendessége után, szinte bántó a forgalom keltette zaj, pedig nem is olyan sűrű a járműsor. Átkelünk a hídon, aztán ismét a csend és a szőlők következnek. Utunk egy másik útba torkollik, ez jön Balatonlelle felől. Ezzel párhuzamosan fut a 67-es út és azon túl hatalmas halastó. Amellett van valahol Irmapuszta, ahol az egykori multi másik fele volt. Most sűrű páraréteg takarja el előlünk. A szántóföldön egy gém szedeget.

Nézelődés után folytatjuk utunkat. Lassan Rádpusztára érünk. A település határán egy remekül kinéző lovardára leszünk figyelmesek. Az EU-s tábla elárulja, hogy támogatással történt a kivitelezése, bár olyan messze van, hogy nem lehet elolvasni, pontosan mi is volt a támogatás célja.

Még párszáz méter és meg is érkeztünk a hajdani, Árpád-kori templomhoz, illetve a romjaihoz. Egy kis kapun keresztül lehet belépni a területre, amely egyben Rádpuszta temetője is. Lepakolunk egy padra és körbejárjuk a romot. Ugyan a nap már magasan jár, de a falak árnyékában még ott a reggeli dér. Ezek szerint egyelőre mínuszban állhat a hőmérő, de melegebbnek tűnik az idő. A napsütést már-már kora tavaszinak érezzük, ki is gomboljuk a kabátot. Aztán az árnyékban meg gyorsan vissza, mert ott bizony tél van. Impozáns templom lehetett a megmaradt falakból ítélve. Kíváncsian járjuk be a területet. Jelenleg is felszentelt hely lehet. Egy zárható, új ajtó és feszület mutatja, hogy valószínűleg időnként még miséznek itt, nyilván a temetésekkor. Érdekes, ahogyan a falakon facsemeték nőnek. Ha ez így marad, akkor gyorsan romlani fog a maradék falak állaga is, mert a gyökerek szét fogják feszíteni a köveket, téglákat.

A templom után a temetőt vesszük szemügyre. A láda megtalálásának igazolásához ugyanis, az egyik sírról kell a benne pihenő nevét leolvasni, jelszó gyanánt. Hetente azért elvetődik ide egy-két kesser, nyáron több is. A “nyugodj békében!” mondás, nem tűnik indokoltnak jelen esetben. Talán lehetne más módot is találni a jelszóképzésre. De, ugye ez gusztus dolga. Nekünk annyira nem jön be. Mindenesetre szegény ember, életében nemigen gondolta, hogy ennyi ismeretlen fogja a sírját látogatni. Lehet, hogy halálában népszerűbb lett, mint életében volt. Gyorsan megtaláljuk a néhány sír között a keresettet és belogolunk.

Aztán a kis padokon letelepszünk és megebédelünk. Közben hagyom, hogy átjárjon a hely szelleme. Azon töprengek, hogy jó lett volna egy kis leírás a ládaoldalon a templom történetéről. Szívesen elolvastam volna. Szeretjük Vé-vel az ilyen régi templomromokat! Nyilván energiákban gazdag helyre épülhettek, mert általában kellemesen érezzük magunkat a közelükben. Idáig, jobbára csak a pálosok templomromjait látogattuk, de ez az Árpád-kori rom is hasonló hatással bír. Ezek a romok is fel fognak kerülni a kedvenc helyeink közé. Míg eszem, Vé fotósorozatot készít rólam, nem hagyja, hogy sokat gondolkozzam. Amikor az orrfújásom is megörökíti, kezd uncsi lenni a dolog.

Ebéd után még egyszer körbejárjuk a gondozott területet. Szépek az örökzöldek a napfényben. Egyes köveken már sarjad a növényzet, finom szőrrel beborítva a követ. Érdekes látvány. Természetesen a kis virágok sem maradhatnak megörökítetlenül.

Lassan szedelőzködünk. Vetünk még egy búcsú pillantást a kapura, aztán nekivágunk az útnak, amerre jöttünk.

A tavaszias napsütés időközben kicsalt néhány embert a szőlőkbe, erről a sorok végén hagyott gépkocsik árulkodnak. A nap is csak legyőzte a mínuszokat, mert a talaj felső rétege megolvadt és igencsak csúszóssá vált. Néha komoly tornamutatvány szükséges egy-egy sárosabb szakaszon átkeléshez és a talpon maradáshoz. Meglehetősen sárosan érkeztünk Balatonszemesre, de jókedvünk töretlen. Különösen Vé-é, miután kiderül, hogy még van idő a vonatig és le tudunk sétálni a partra is. Megcsodáljuk a hullámok által felhalmozott jeget és persze, a vizet.

Aztán indulunk vissza az állomásra, mert közeleg a vonat indulási ideje. Jó kis nap volt a mai is!

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Balatonszemes vá. – – GCIRRD – – Balatonszemes vá.

Megtett távolság: kb. 11 km.
Szintkülönbség: 233 m.
Átlagsebesség: 3,5 km/h (mozgásban 3,9 km/h.)

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.