Apa és a The Next Generation – Apáti Nemzeti Tricolor és Nagy-Szikla (Apáthy-szikla)

2014_38-39_142-143 GCtric és GCzttr

2014.06.14 Szombat

A korábbi bejegyzésekben, a címben szereplő Apát mindig a lánya szó követte valamilyen kontextusban. Most azonban, változott a helyzet, mert a lányom és a korábban már szintén megismert udvarlója Robi, regisztráltak a geocaching.hu-ra The Next Generation néven, hogy önállóan is kereshessék a ládákat. Remek döntés, csak az a baj vele, hogy ez a next generation, úgy látszik már nem tud magyarul. De, legalább így com-kompatibilis a nevük. A másik üzenete ennek a döntésnek, hogy ezek a gyerekek, úgy látszik hosszú távra terveznek! Viszont nem kapkodják el a keresést, mert az előző megtalálásuk óta 10 hónap telt el. Remélem a házasságkötésükkel sem sietnek, hanem jó alaposan megismerik egymást, hogy megalapozott döntést hozhassanak. Még egy érdekesség, amit jelen sorok írásakor fedeztem fel, hogy a The Next Generation és a lányom születésnapja ugyanarra a napra esik. De elég a polemizálásból, inkább keressünk ládát!


Szokás szerint, ha a lányomékkal megyek ládázni, budapesti ládákat keresünk. Ma sem teszünk másként. Az 65-ös busz Fenyőgyöngye vá-tól indítjuk utunkat. Rögtön a megállóval szemben, a Kék sáv jelzésen vágunk neki az emelkedőnek. A jelzett és a jelzetlen utak átszövik ezt a területet, így hol ilyen, hol olyan úton haladunk célunk felé. A mai első láda egy multi láda, melyet 2002-ben, a március 15-i Nemzeti Ünnep tiszteletére rejtett el néhány lelkes, de valószínűleg nem márciusi ifjú. A három láda eredetileg piros, fehér és zöld színű volt. Ez mára a pótlások miatt megváltozott, legalábbis a logokból ítélve úgy tűnik. Ez egy ún. pontról pontra multi, azaz az egyes pontokon jutunk hozzá a következő pont koordinátáihoz. Ilyennel egyszer már Szigligeten  találkoztunk. Az erdei utakon haladva ismét feltűnik, milyen sok kiépített pihenő és piknikező hely van errefelé! Nem csoda, hiszen egy-egy hétvégén tömegek lepik el az erdőt. Ma is így van. Mindenfelé futókat és kutya sétáltatókat látunk. Ilyen népsűrűség mellett nem lesz egyszerű ládázni! Az első pontig nem is kell sokat menni. Az útról letérve egy nagyobbacska sziklához mászunk fel, mely az útról nem nagyon látszik a növényzet takarása miatt. A GPS jel sem túl pontos a sűrű növényzet és a sziklák árnyékoló hatása miatt. Egy darabig rossz helyen is keresgélünk, majd egyszer csak jobb lesz a vétel és megtaláljuk a ládát.

Felírjuk a következő pont koordinátáját. Még szétnézünk a szikla környékén és ekkor felfedezem, hogy egy szomszédos fán ,egy tökéletesen női nemi szervet formázó odú van. Nem vagyok egy Móricka, akinek mindenről “az” jut eszébe, (de ) de olyan tökéletes a hasonlóság, hogy kitör belőlem a bohóc és bemutatót tartok a többieknek, hogy az ősember guminő hiányában, hogyan használhatta szexuális segédeszköznek az ilyen fanőt. A gyerekek dőlnek a kacagástól. Robi alig tud néhány fényképet készíteni, úgy rázza a nevetés, ezért a mutatványt többször meg kell ismételnem.

Miután megalapoztam a mai nap jó hangulatát, tovább állunk. Megyünk Nyékre, ahol a multi második része található. Katával beszélgetve ballagok elöl, míg Robi mindenfélét fényképezget. Emiatt kissé lemarad, így tud rólunk néhány paparazzis fotót is készíteni.

Kb. 1 órába is beletelik, mire a következő pontig érünk a kellemesen árnyékos erdőben. Itt egy fa földszinti odújában van a következő láda. Ez is könnyen meglett. A keresgélés és megtalálás örömét átengedem a gyerkőcöknek, hadd gyakoroljanak. Én pedig “tatásan” figyelem az eseményeket. Közben megállapítom, milyen jó és harmonikus kettejük kapcsolata. Úgy érzem itt már a jövendő vejemmel rovom a kilométereket.

A harmadik pont az Apáthy-szikla közelében van. Megtervezem az útvonalat, hogy merre is vegyük az irányt. Útközben jön a fotózás. Kata a fényképezőgép különböző beállításait gyakorolja rajtunk, amit Robival különféle pofák vágásával díjazunk.

Miután átkelünk Nyéken, egy pihenőhelyen leülünk ebédelni. Még mielőtt az Apáthy-sziklához érnénk, jobbra leereszkedünk a sziklák alá, ahol egy remek kilátást nyújtó helyen megtaláljuk a harmadik ládát is. Ezt kicsit nehéz begyűjteni, mert egy sziklaperem fölött, eléggé morzsalékos talajon kell kicsit felfelé mászni, de egy katonának ez nem lehet akadály!

Robi be is gyűjti a ládát. Logolás után ismét bohóckodás és fényképezkedés következik.

Később visszamászunk a turistaútra. Az Apáthy-szikla felé menet még begyűjtjük a szikla hagyományos ládáját is, mely a Nagy-szikla névre hallgat. A turistaút elég vadregényes környezetben vezet. Balról a sziklafal, jobbról a korláttal elkerített szakadék. A kilátás már innen is remek. Az igazi kilátás azonban a hegyből kissé kiálló, a tetején egy keresztet hordozó oromról nyílik.

Majdnem teljes a körpanoráma. Visszanézve a szikla tetején még egy II. világháborús légvédelmi megfigyelőpontot is látunk.

Miután kigyönyörködtük magunkat a tájban, elindulunk a lakott terület felé. A Nagybányai úton ereszkedünk le a 11-es busz végállomásához. Itt egy kisboltban fizetek a gyerekeknek egy sorsjegyet, mert ők elég szerencsés kézzel válogatnak ezek között. Úgy látszik azonban a szerencse azt követi, aki a sorsjegyet fizeti, mert nem nyernek semmit, ahogyan én is szoktam. Megérkezik a busz és egy jól sikerült, vidám hangulatban eltöltött nap emlékével ülünk fel rá.

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: 65-ös busz Fenyőgyöngye vá. – Kék sáv – jelöletlen út – GCtric-1 – jelöletlen út – Zöld sáv – jelöletlen út – Zöld körtúra – jelöletlen út – GCtric-2 – jelöletlen út – Piros körtúra – jelöletlen út – Zöld sáv -jelöletlen út – GCtric-3 – jelöletlen út – Zöld sáv – GCttr – Zöld sáv – jelöletlen út – 11-es busz Nagybányai út vá.

Megtett távolság: kb. 7 km.
Szintkülönbség: 639 m.
Átlagsebesség: 1,5 km/h. (Köszönhetően a sok fényképezésnek és bohóckodásnak, mozgásban egyébként 3,2 km/h.

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.