Ámokfutás Budapesten – Rákosrendezői sorompó, A Millenniumi Földalatti Vasút felszíni szakasza, Városligeti Műjégpálya, Földünk a magasból NETCACHE! , Mikroláda a Városligetben, Városligeti fenyves és Eötvös Loránd Geofizikai Intézet

2015_04-10_191-197 GCsoro, GCMILL, GCMUJE, GCfenn, GCHIDE, GCfuit és GCELGI

2015.01.31 Szombat

Ámokfutásnak egy korábbi bejegyzésben azt az alkalmat neveztem, amikor a szokásos 1-3 ládánál többet kerestünk meg. Ennek az oka a nagy a ládasűrűség, amikor kevés gyaloglással sok csésze begyűjthető. Mint korábban már említettem, orvosi javallatra sokat kell gyalogolnom, így alkalmanként a min. 5 km-es távhoz ragaszkodunk. Ez ugyan nem sok, de városi környezetben ennyi is elég a szennyezett levegő miatt. Természetesen ez a távolság a természetben elérheti a 20 km-t is. Mivel a geoládák jelentik a motivációt a gyalogláshoz, kézenfekvő, hogy ezekhez igazítjuk a kirándulást.


Mai helyszínünkön, a Városligetben, igencsak nagy a ládasűrűség, így mai is “ámokfutásba” kezdünk a tervezett 7 ládával. Tudom, vannak ládászok, akik egy-egy alkalommal ennél jóval többet is begyűjtenek, ám a tatai tapasztalat azt mutatja, hogy nem érdemes túl sokat bevállalni, mert kevesebb élmény marad meg. Nekünk pedig, nem csak a megtalálások száma fontos, hanem az is, hogy minél jobban megismerjük a meglátogatott helyet. Mai utunk a Városliget közelében lévő Rákosrendezőn kezdődik. Rákosrendező állomás vagy régebbi megnevezése alapján pályaudvar, kiemelt szerepet kapott az életemben. Ugyanis ennek az állomásnak az újrahasznosításából írtam a szakdolgozatomat és anyaggyűjtés közben találtam rá a geocachingre.

Tehát Rákosrendezőn szállunk le a vonatról (hogyan is érkezhettünk volna másképp?). A peronon végigmenve elhaladunk a műemlék Felvételi épület előtt. Műemlék létére, szegény elég rossz bőrben van. Még a 2 évvel ezelőtti állapotához képest is, amikor utoljára jártam itt, szemmel láthatóan rosszabbul van. Életveszélyes volta miatt, a benne lévő szolgálatokat ki is költöztették belőle. A forgalmi iroda a peron mellé, konténerbe került, a pénztár helyett pedig, jegykiadó automatát szereltek fel. Nekem úgy tűnik, mintha szándékosan hagynák leromlani. Hátha összedől magától és akkor széttárt karokkal lehet mondani, mit csináljunk, nem bírta ki felújításig. A terület egyébként igen értékes, a Fővárosnak is tervei vannak a terület hasznosítására. Ha ez a régi épület összedőlne, sok probléma megoldódna. Nem kellene trükközni, mint a kelenföldi pályaudvaron, ahol egy éjszaka alatt “tévedésből” lebontottak egy szintén műemléki védettségű épületet. A felújítás így sokkal kevesebből jött ki.

A sorompóhoz érve, azt nyitva találjuk, ami ritkaság. Három vonal személyforgalma is áthalad itt, a Vasúttörténeti Parkot kiszolgáló menetekről nem is beszélve. A tolatás már ritka, így a régi szakállas sorompót felváltó, korszerű csapórudakról hiányzik a “10 percen túl is zárva tartható’ tábla. Ennek ellenére a csapórúd gyakran ereszkedik és emelkedik itt. Lehet, hogy ez az ország legkihasználtabb sorompója! A jelszó két részletből áll. Az egyik fele a sorompó nyitott, a másik, zárt állásában olvasható. Gyorsan le is olvassuk az egyik felét és időben, mert már ereszkedik is a csapórúd, mintha megrendelésre történne. Gyorsan megkeressük a másik jelszórészletet is. Az autósok ugyan csodálkoznak, hogy miért is nézegetjük a csapórúd végét, de ez legyen a mi, és a geoládász társadalom titka! A filces feliratok már nagyon rosszul olvashatók. Szerencsére kitalálhatók.

Múlt és jövő találkozása a jelenben

Még megcsodáljuk a vadiúj kék FLIRT-et (tavaly állt szolgálatba!), majd a vasút mentén elindulunk a Nyugati pályaudvar felé, stílszerűen a Vágány utcán. Elmegyünk a hajléktalan szállóvá alakított egykori vagonok mögött, melyet a másik oldalról minden alkalommal látunk, ha a Nyugatiba érkezünk. A Dózsa György úthoz érve, átkelünk az aluljárón a sínek alatt és már a Városliget szélén megyünk a Milleneumi Földalatti Vasút egykori felszíni szakaszának egyetlen megmaradt emléke felé. Most ismét következzen egy kis szakmai ismertető! Tehát az említett kötöttpályás vonal hivatalos neve: Milleneumi Földalatti Vasút, mert a Honfoglalás ezeréves évfordulójára építették. A köznyelv csak Kisföldalattinak hívja. “Rendszertani” besorolása szerint ez az 1. sz. metróvonal. Ez az elnevezés azonban megtévesztő. A Kisföldalatti ugyanis nem metró, hanem az ún. kéregvasút kategóriába tartozik. Mi a különbség? A folyamatot leegyszerűsítve, a kéregvasútnak ásnak egy hatalmas gödröt, elhelyezik benne az infrastruktúrát, járműveket stb, majd az egészet lefedik. Fölötte nyugodtan zajlódhat az élet, azt már nem zavarja semmi sem. A metróvonalak viszont mélyebben vezetnek és ezeket fúrópajzsok segítségével készítik el. Csak az állomásoknál történik földfelszíni munka. Ennyi “szabadegyetem” elég is lesz, úgy gondolom. Nem mindenki tudja, hogy a kisföldalatti (maradjunk ennél a közkeletű elnevezésnél), nem mindig a jelenlegi útvonalán haladt. Egykoron a végállomása nem a Mexikói útnál volt, hanem kibújt a föld alól a Hősök tere mellett, (hasonlóan a 2-es és 3-as metróhoz, ahogy felszínre jön a Pillangó ill. Kőér utcánál), megkerülte a Városligeti tavat, majd a Széchenyi fürdő mellett ért a végállomásához. Ezt a nyomvonalat 1973-ban megszüntették. Mára csak egy kis híd maradt az elbontott vonalszakaszból, mely egykor a pálya fölött ívelt át. Megmaradását talán annak köszönheti, hogy egyike volt az első magyarországi vasbeton hidaknak. Míg ezeket a sorokat elolvastátok kedves olvasóim, meg is érkeztünk az egykori felüljáróhoz.

Természetesen, nem ilyen lapos járművek jártak erre egykoron, hanem a pálya le volt süllyesztve, illetve azóta a környezetet is feltöltötték némileg. Szerencsére ez a műemlék jó karban van, nem úgy, mint a korábban meglátogatott. Egy beton akna oldalában találjuk meg a mikro méretű geoládát. Igyekszünk feltűnésmentesen kivenni. Vé nagy mestere ennek! Közben némi borzadással gondolunk arra, hogy ugyan hány kutya tisztelhette meg a ládát a névjegyével! Mégiscsak tenni kellene a zsákba egy gumikesztyűt, de mindig elfelejtjük, mire hazaérünk. Gyors logolás, majd visszacsempésszük a ládát a helyére. Itt véget is ér a szakmai túra mára, jöjjön a szórakozás!

Irány a Műjégpálya! Tél van, hétvége van, gőzerővel megy az üzem. A jégen korcsolyázók siklanak, a parton nézelődők állnak. Háttérben a Vajdahunyad vára, mely remek hátteret ad a látványnak. Azért látszik, hogy nincs túl hideg, mert ahol nem hűti a pályát a gépezet, ott áll a víz. Megcsodáljuk a tó partján díszelgő hatalmas platánokat is, amiket nagyon szeretünk.

Innen teszünk egy kis kitérőt a Felvonulási tér felé. 2002-ben egy fénykép kiállítás képei voltak itt elhelyezve, “Földünk a magasból” címmel. Akkor a kiállítás kapott egy ládikát, megszűnése őta pedig, a képeket az Interneten lehet megtekinteni.  A láda különleges formában él tovább. A fényképek közül, egy megadott földrajzi koordinátán készült fényképen szereplő állatok számát és fajtáját kell megállapítani és ezt jelszóként használva lehet logolni. A fényképet otthon megkerestem, most pedig, ha már erre jártunk, stílszerűen az eredeti láda koordinátáiról fogjuk belogolni. Remélem jól határoztam meg a jelszót! Sikerült! Egy újabb különlegesség a tarsolyunkban!

Most pedig folytassuk a Városligeti sétát! Következő láda a “Mikroláda a Városligetben”, melynek dedikált célja, “a Városligetben uralkodó viszonyok bemutatása”. Nos, viszonyok, azok vannak! A hideg ellenére sok hajléktalannal találkoztunk. Ahogy Vé fogalmazta, elég egyedi fazonokat láttunk. Akadt közöttük néhány kővé dermedt is, mint pl. Winston Churchill, akiről a sétányt is elnevezték, vagy a közelmúltunkból, Ronald Reagan szobra. Természetesen e két utóbbi személy nem a hajléktalanok közé tartozott.

Közben megkerestük a mikroládát is, mely határozottan bátor rejtés. Nem csoda, ha gyakran eltűnik. A másodikként meglátogatott ládához hasonlóan, egy betonlap alatt bújik meg. Megyünk tovább. Az épületek is gyönyörűek. Itt van pl. a Milleneum Háza, mely kulturális központként funkcionál.

Most hosszabb séta következik a fák alatt, majd elérünk a Liget Fenyvesnek nevezett területre. Itt nyugszik az egykor Martinovicsot és társait védő ügyvéd, aki a Fővárosra hagyta vagyonát és cserében azt kérte, hogy itt, a Városligetben temessék el. A sírkövére csak annyit vésetett: “Fuit”, ami latinul azt jelenti “volt”.

A virtuális láda logolása után sétálunk tovább. Kissé távolabb, feltűnik a Közlekedési Múzeum tömbje, ahol Zolival egy remek napot töltöttünk el régebben. Most csak távolról integetek a kiállított gőzösnek és megyünk tovább mai túránk utolsó állomásához, az Eötvös Loránd Geofizikai Intézethez.

Ez a láda ugyan már nem a Városliget területén van, de közel található a Zuglói vasútállomáshoz, ahonnan haza utazhatunk. Ez a láda igazi kihívás. Az intézet kerítésében van ugyanis elrejtve. A kerítés meg a forgalmas Thököly útra esik. Most is, ahogy odaérünk, pont egy autó parkol a ládával szemben, benne pedig ott ül a sofőr. Kicsit nézelődünk. Igyekszünk magunkat kíváncsi turistának álcázni, akik csak a kiállított Eötvös-ingára kíváncsiak.

Közben beazonosítjuk a keresett kerítésoszlopot. Mivel a sofőr csak a mobilját nyomkodja, nem figyel, így megpróbálkozhatunk a láda elővételével. A megadott rejtek azonban üres! A logokat elnézve, gyakran van ez így. Szerencsére pótjelszó is található, azzal logolunk. Talán szerencsésebb lett volna a kevésbé forgalmas Columbus utcai kerítésbe rejteni a ládát. Úgy talán kevesebb embernek szúrna szemet. Igaz, onnan meg nem lehet látni a kiállított szerkezetet! A kiállításra már nincs idő bemenni, ez máskorra marad. Vé-t egyébként se nagyon érdekli a fizika. Indulunk a vasútállomásra, hogy hazautazzunk. Útközben a mai nap élményeiről beszélgetünk. Rövid, de tartalmas kirándulás volt!

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Rákosrendező vá. – jelöletlen út -GCsoro – jelöletlen út – GCMILL – jelöletlen út – GCMUJE – jelöletlen út – GCfenn – jelöletlen út – GCHIDE – jelöletlen út – – GCfuit – – jelöletlen út – GCELGI – jelöletlen út – Zugló vm.

A térkép program ismét frissített és visszaállt alapbeállításokra, így csak menet közben vettem észre, hogy a track rögzítés hiányos. A beállítások korrekciója után már jó lett. Ettől van a track elején az a furcsa kiugrás és a darabosság.

Megtett távolság: kb. 7 km. A hiányos track miatt nincsenek magassági és sebességi adatok.

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.