Kettő az egyben – Paphegyi- és Szépkilátó

2015_03_190 GCSZKI

2015.01.17 Szombat

Tavaly ugyan elbúcsúztunk a Balatontól,  de most januárban, ismét visszatérünk. Akárcsak tavaly januárban, ismét Balatongyörök az úti cél. Vajon, most is olyan sok virágot fogunk látni, mint akkor?


Tehát Balatongyörök vasúti megállóhelyen szállunk le a vonatról. Csak úgy kíváncsiságból, rögtön az állomás mellett, megkeressük a GCGyrk rejtett pontos multiláda 1 pontját, ahol megtaláljuk a második pont koordinátáit. Ugyan nem ezért a ládáért jöttünk, de ha már szinte az ölünkbe hullott, legyen!

Most más irányban indulunk, mint tavaly, a Vasútállomástól a jelzésen, a Szépkilátó felé.

Csendes, álmos utcán haladunk, sehol egy lélek. Lehet, hogy az emberek is téli álmot alszanak, mint a Balaton? A szintben haladó utcácska egyszer csak emelkedőre fordul és már ott is vagyunk a Szépkilátónak nevezett helyen (anyakönyvi nevén a Kápolna-dombon). Persze megállunk, szemügyre venni a kilátást és készítünk is pár fényképet. Elsősorban a Szigligeti-öbölre nyílik jó kilátás, de a párából kitűnik a Szent György-hegy vonulata is.

Ha pedig hátat fordítunk a Balatonnak, előttünk magasodik a Pap-hegy, amely en multi geoládánk első pontját találjuk. Mondhatni kettő az egyben kilátó a mai látnivaló, mert két kilátóhelyet látogatunk meg egy geoláda felkeresése során. A Szépkilátó, méltón nevéhez, a Balaton egy ikonikus pontja. Mindjárt az Északi-parti főút mellett található, így azok is sokan megállnak itt kis időre, akik nem akarnak magasabbra mászni a kilátás kedvéért.

Mi azonban akarunk, így neki is vágunk a Pap-hegyre vezető jelzésű turistaútnak, hogy felkeressük az annak tetején álló, Batsányi-kilátót.

Az út az elején meredeken emelkedik. Közben felfedezzük, hogy az útvonalunk, legalábbis részben, egybeesik két tanösvénnyel is. Egyik a Boroszlán tanösvény, a másik a Pele Apó tanösvény, mely főleg a gyermekek számára kínál hasznos információkat. Az első állomáson rögtön megtudhatjuk, hogy miért ne szemeteljünk az erdőben, hiszen eme cselekedet, káros hatással leszen a természetre. A Dolomit nevű állomásnál pedig, meg is állunk. Az emelkedő megtette a magáét, kezd sok lenni a reggeli hideg miatt magunkra öltött, több réteg ruha. Heveny vetkőzésbe kezdünk. Még Vé-nek is melege van, ami csoda számba megy!

Innen, viszonylag eseménytelenül telik az út. Egy pihenőhelyen iszunk kicsit, majd folytatjuk utunkat felfelé. Egy cserszömörcés tisztásra érünk, ahol átváltunk a jelzésre és megindulunk a Batsányi-kilátó felé.

Közben egyre több, kiszáradt fenyőfa szegélyezi utunkat, melyeknek a kitermelése megkezdődött. Ezek a tájidegen fák, mesterségesen lettek a kilencszázas évek elején betelepítve. Napjainkra azonban, a klímaváltozás következtében pusztulni kezdtek. Már nincs elegendő nedvesség számukra a talajban. Úgy látszik, ha én erre járok, mindig valami bajjal szembesülök! Utoljára, jó tíz éve túráztam erre, akkor a gyapjaslepke invázió okozott hatalmas károkat a növényzetben. Kilométereken át, tarra rágott fák között haladtam, miközben potyogtak a nyakamba a hernyók. Most a kóróként meredező, kiszáradt fenyők csúfítják el a tájat. Remélem, ha legközelebb jövök, már semmi rosszat nem fogok látni, csak a gyönyörű és ép növényzetet! Míg Vé-nek mesélem a régi idők kalandját (akkor még nem ismertem Őt), oda is érünk a kilátóhoz.

Lendületből bevesszük, azaz felmászunk rá, megcsodálni a környező tájat. Készülnek a fényképek, aztán leereszkedünk, hogy megkeressük a geoládát, pontosabban, annak első pontját. Szinte azonnal szemet szúr, ahogy egy levágott ághalom alól, kéklik a teteje. Ezt biztos nem a ládászok rakták így ide! Valami mugli találhatta meg.

Némi tornagyakorlat árán, sikerül az ágak közül kibányászni. A bejegyzéseket olvasva, kiderül, hogy egy motoros társaság írt bele utoljára. Nem valószínű, hogy a ládaoldalon utoljára logoló kessertárs volt a bejegyzést tévő, így sejtésünk valósnak mutatkozik. Megnézzük és felírjuk a multi második pontjára vonatkozó instrukciókat, majd a ládát feltételezett eredeti rejtekébe, egy fa tövébe rejtjük vissza. A kilátó aljában pihenőpadok is vannak, itt ebédelünk. A hegytetőn friss szél fújdogál, így visszakerülnek a levetett ruhadarabok és a lélekmelegítő védőital is jól esik.

Miután testünk és lelkünk is feltöltődött, a -ön visszaereszkedünk a Szépkilátóhoz.

Most annak túlsó felén keresgélünk a Római-forrás (Kápolna-dombi kút) környékén. Itt, egy kövön megtaláljuk a jelszót, logolunk és alaposan körbenézzük a helyet. Vé virágokra vadászik a fényképezőgéppel (most is találtunk, bár nem annyit, mint tavaly), én pedig a menetrendet tanulmányozom, a hazajutásunk végett.

Most nem nyári menetrend van érvényben, így sokkal ritkábban járnak a vonatok. Jócskán maradt még idő a következőig, így jobban szemügyre veszem én is a területet. Kellemesen kiépített a forrás (kút) környéke. Nyáron egészen barátságos hely lehet!

Az elhagyatott kerékpárúton, a víz mellett térünk vissza az állomáshoz. Vetünk egy utolsó pillantást a Batsányi-kilátóra.

Közben megpróbáljuk begyűjteni a “Gyönyörű Györök” multiláda második pontját, de nem találjuk meg. Sebaj! Jövünk mi még ide, hiszen erre vezet az útvonal, ha folytatni akarjuk a Balaton körbejárását. Lassanként visszaérünk a kiinduló pontra. A vonatig hátralévő, mintegy félórát a Balaton csodálásával töltjük. Ezt a látványt soha nem lehet megunni! Végül megérkezünk a vasútállomásra és rövidesen befut a vonatunk is.

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Balatongyörök vm. – jelöletlen út – – GCSZKI_2 – – jelöletlen út – GCPSZKI_1 – jelöletlen út – – Balatongyörök vm.

Megtett távolság: kb. 8 km.
Szintkülönbség: 454 m.
Átlagsebesség: 1,9 km/h (mozgásban 3,7 km/h.)

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.