Esztergom, a megunhatatlan – Esztergomi séta és Sándor Bástya

2014_47-48_151-152 GCEGOM és GCSaBa

2014.07.13 Vasárnap

Esztergom a kedvenc kisvárosaink közzé tartozik. Már többször megfordultunk itt. Legutóbb négy éve, a nagy árvíz után jártunk itt, egy kétnapos pihenés keretében. Akkor még nem ládáztunk és alaposan bejártuk a víztől kissé megviselt várost. Ládázásaink során, idáig csak a környező magaslatokról (Vaskapu, Kis-Strázsa-hegy) csodáltuk a települést. Most eljött az idő, hogy földközelből is szemügyre vegyük azt. Kíváncsian várjuk, hogy újra lássuk az ismerős helyeket. Korábban már írtam, hogy szeretünk időről időre visszatérni egy-egy helyre és megfigyelni a változásokat. Most is érdeklődve tekintünk elébe, hogyan is sikerült az árvíz után felszámolni a károkat.


Szokásunk szerint a Vasútállomásról indul a sétánk. Vidáman idézzük fel a régi emlékeket. Itt vettünk egy jó kis sapkát nekem. Kár, hogy már elhasználódott! Sajnos ma, vasárnap lévén, nincs nyitva a bolt, mert újra vennék egyet. Megyünk a Belváros felé és alig győzzük a sok templomot beazonosítani. Egyszer összeszámolom, hány templom is lehet ebben a városban, mindenesetre rengeteg! Lassanként a Kis-Duna felé vesszük az irányt. Már írtam róla, hogy Vé-nek mindene a víz. Most, hogy “szagot fogott”, alig bírom követni, olyan tempóra kapcsolt. Pillanatok alatt a vízparti, platánfákkal szegélyezett sétányon vagyunk. A nagy rohanás után egy padon le is kell ülni, hogy igyunk egyet. A sétányt szépen rendbe hozták. Legutóbb alig lehetett végig menni rajta, mert olyan egyenetlen és töredezett volt az árvíz és a védekezési munkák nyomán. Ivás után elindulunk az “Esztergomi séta” multi első pontja, egy szobor felé. Felírjuk a szükséges betűt és megyünk tovább, még fényképezni is elfelejtek. A Macskalépcsőn szándékozunk felmenni a Sándor Bástyához. Először kicsit túl is futunk rajta, annyira csodáljuk a szűk kis utca házait. (Ez a rész minden alkalommal nagyon tetszett nekünk.)

Macska a Macskalépcsőn

Felérve, szemügyre vesszük az ott található szoborcsoportot, majd a kilátást. Természetesen fő látványosság a Duna és szemben Párkány, de a Prímási Palota is jól látható innen fentről.

Miután kigyönyörködtük magunkat elindulunk, a Sándor Bástya ládájának begyűjtésére, ami egy kőfalban található. Nem éppen gusztusos hely! Látszik, hogy az emberek WC-nek használják ezt a falszakaszt, mely jó takarást nyújt a Bazilika előtt ácsorgó tömeg elől. Óvatosan lépkedünk, nehogy “aknára fussunk”. Közben fél szemmel vizslatom a falat, melyik kő mögött csücsülhet a láda. Gyorsan rá is találunk és a kis méretű dobozba megtesszük bejegyzésünket egy üres lapra, mert a logbook sajnos betelt. Úgy tűnik a rejtő nem nagyon siet kicserélni, mert elég régóta jelzik a kesserek, hogy nincs hely a füzetkében. A nálunk lévő logbook nem fér bele, ezért hagyunk néhány üres lapot az utánunk érkezőknek. Logolás után leereszkedünk a fal alatti parkba, ahol rálelünk egy kis mesterséges barlangra.

Ezt is, mint a hasonló építményeket, Lourdes-i-barlangnak nevezik. Idén lett helyreállítva, remélhetőleg a környékét is rendbe teszik, nemcsak az a rész lesz rendezett, “ahol a papok táncolnak”.

A Sándor Bástya után az “ún” Sötét kapu következik. Mi a Bazilika előtti széles lépcsőn lemenve, körben közelítjük meg. Leolvassuk a jelszó képzéshez szükséges adatokat, majd átmegyünk az alagúton.

A Szeminárium előtti, rendezett térre jutunk. Mivel pipacs nincs, itt Vé-t a virágzó levendulák előtt kell fotózni.

Miután bejártuk a teret, elindulunk a Szent Tamás-hegyre. Ez a hely az egyik kedvencünk Esztergomban, mert innen szinte az egész várost be lehet látni. A hegyre érve, bősz fotózásba kezdünk.

Miután “elfogyott a film” (a digitális fényképezőgépből ), indulunk tovább. Az útvonaltervező a hegy hátsó fertályán lévő lépcsőt javasolja. Ennek létezése eddigi látogatásaink során fel sem tűnt. Lefelé menet egy napóra mellett haladunk el, majd a lépcsősor végén egy római kori mérföldkőhöz érkezünk. Kis pihenőt tartunk, kiheverendő a lépcsősor okozta izgalmi állapotot lábizmainkban.

A Zsinagóga előtt elhaladva érünk a Duna Múzeumhoz. Mivel mindig is érdekelt a vízparti élet (a Tisza mellett élünk!), ezért bemegyünk. Egy érdekes, interaktív kiállítást nézhetünk végig, de a végén, bennem valahogy hiányérzet marad. Többre, másra számítottam.

Elsétálunk a Széchenyi tér végéhez, ahol látható, hogy bizony az 1800-as években sem kímélte a várost a Duna. Itt a Belvárosban is derékig ért a víz. A fényképen nyíllal jelöltem a vízmagasságot jelző táblát.

Mivel a vízből sosem elég (Vé szerint), az útba eső szökőkútban is pocsol kicsit. (Szerintem előző életében hal lehetett.)

A Városháza előtt is megtekintünk egy szoborcsoportot, ahol az egyik alakba fúródott nyílvesszőket kellene megszámolni, de azokat ellopták. Szörnyű, hogy az ilyen frekventált helyen lévő szobrokat sem kímélik a vandálok! Szerencsére a rejtő tud a dologról, így a ládaoldalon szerepel a megfejtés.

Az utolsó pont következik, a Mária Valéria-híd, mely átvezet Szlovákiába. Mi kicsit merészebbek vagyunk, mint az egyszeri Köztársasági elnök, így pár tíz méterre “behatolunk” a szomszédságba, mert innen jobb a perspektíva a Bazilika és környékének fotózásához. Párkányba most nem megyünk át, már voltunk régebben.

Visszatérünk a városba és egy nyugalmas padon összeállítjuk a jelszórészleteket, majd belogolunk. Ezzel tulajdonképpen mai “feladatunkat” letudtuk. Még pótoljuk az első ponton elfelejtett szobor fényképezést (a hölgy szigorúan is néz, mert első körben elfelejtkeztünk róla), DSCN2722 majd a változatosság kedvéért, kiülünk a Kis-Duna partjára, kicsit “nézni a vizet”.

Innen a közeli Padlizsán Étteremhez megyünk, mert legutóbb jót ettünk itt. Most azonban rendezvény miatt zárva van. Sétálgatunk egy kevest, majd kitaláljuk, hogy utazzunk Budapestig hajóval! Ki is sétálunk a hajóállomásra, hogy megnézzük a menetrendet. Mivel a délutáni járatig még van idő, ismét következik egy kis séta, de most a Nagy-Duna partján, aztán ismét a Kis-Duna mellett. (Kezd víziszonyom lenni!) Mivel enni mégiscsak kellene, beülünk a Strandbüfébe (hova máshova?), ahol megebédelünk. Ebéd után visszasétálunk a hajóállomásra és egy nagy fa árnyéka alatt ülve várjuk a hajóindulást. Persze közben nézzük a vizet. A hajó fedélzetéről visszatekintve is készül pár kép.

Visegrád után zivatarfelhők kezdenek gyülekezni és akkora felhőszakadás kerekedik, hogy nem látunk ki az ablakon. Majd egy szép szivárvány is feltűnik az égen.

A hajó egyenletes duruzsolásában, a napi élményektől elpilledve, Vé-nek időnként már lecsukódik a szeme. A szemhéja mögött figyeli a Duna-partot. (Biztosan valami vízről álmodik. )

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Esztergom vá. –Mária út – jelöletlen út – GCEGOM-1 – Mária út – jelöletlen út – GCEGOM-2 – jelöletlen út – GCSaBa – Mária út – GCEGOM-3 – Mária út – jelöletlen út – GCEGOM-4 – jelöletlen út – Mária út – GCEGOM-5 – Kék M – jelöletlen út – GCEGOM-6 – jelöletlen út – GCEGOM-7 – jelöletlen út – GCEGOM-8 – jelöletlen út – Mária út – jelöletlen út – Kék M – GCEGOM-9 – Kék M – jelöletlen út – Mária út – jelöletlen út – Kék M – jelöletlen út – Mária út – Strandbüfé – Mária út – jelöletlen út –Kék M – jelöletlen út Hajóállomás

Megtett távolság: kb. 12 km.
Szintkülönbség: 336 m.
Átlagsebesség: 2,3 km/h. (Köszönhetően a sok fényképezésnek és nézelődésnek, mozgásban egyébként 3,9 km/h.)

A track letölthető innen.
(Ha nincs olyan program a gépeden, amivel megnyithatod, akkor a Windows Áruházból letöltheted a neked leginkább tetszőt.)

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.