Dörgicsei templom(rom)ok – Dörgicsei romtemplom és Dörgicsei mosolygós templomrom

2015_28-29_216-217 GCDORO és GCdomr

2015.03.14 Szombat

Az előző túrák során már érzékeltük a tavasz közeledtét és úgy határoztunk, hogy meglátogatjuk a Balaton környékét, hátha az ottani mikroklímának köszönhetően, már előbbre tart a tavaszodás. Tavaly, még januárban is sok virágot találtunk az északi partot járva. Irány, a jó borairól híres Dörgicse!


Kézenfekvő, hogy Balatonakali-Dörgicse vasútállomáson szállunk le a vonatról. Az elnevezés kissé megtévesztő, ugyanis inkább Akali, mint Dörgicse. Dörgicséig még bő 4 km-t kell gyalogolni az országúton. A forgalom, szerencsére elenyésző. Csak nagy néha húz el egy-egy autó mellettünk, na és persze a busz. De, mivel mi a gyaloglást preferáljuk, így ezt sem bánjuk. Az út majdnem nyílegyenesen visz át a másik településre. A házak közül kiérve erdők, szántók, cserjések, gyümölcsösök (természetesen szőlők, hiszen a Balaton-felvidéki borok egyik fellegvárában járunk) maradnak el sorban mellettünk. Szinte észrevétlenül telik el az az egy óra, míg Dörgicsére érünk. A táj dimbes-dombos vonulata mindig kínál számunkra újabb látnivalót. A faluba érve, mindjárt az első nagyobb mellékutcán le is fordulunk a főútról jobbra, hogy a településszéli erdő felé vegyük az irányt. Nemsokára a szélső házak mögül kibukkan egy hatalmas füves terület, mely láthatólag a község “rendezvényközpontja” lehet. Padok, szabadtéri színpad és persze a fő “látványelem”, az impozáns méretű templomrom.

Menetben vetünk rá néhány pillantást, de első a geoláda! Így szoktuk csinálni. Először megkeressük a ládát, aztán ráérünk bámészkodni. A láda könnyen megadja magát, egy kidőlt fa alatti résben pihen. Talán még avatatlan szemnek is feltűnő, annyi fadarab és kéregdarab van rá felhalmozva. Nincs benne különösebben érdekes ajándék vagy travel-bug, ezért gyors logolás után visszarejtjük és kilépünk a már említett mezőre.

Most már alaposabban szemügyre vesszük a romot. Mint azt a ládaoldalról megtudjuk XIII. századbeli épület áll előttünk. Vastagok a falai, sokkal vastagabbak, mint a múlt hónapban meglátogatott Rádpusztai templomnak, mely szintén ebből a korból származik.

Persze az épület is jóval nagyobb. Kisebb várnak is beillene és nem kizárt, hogy védelmi célt is szolgált, mert valamikor fal övezte. Nyakunkat tekergetve bámulunk felfelé a meredező falakra. Az egykori szintek nyomai jól látszanak a torony maradékában. Még kivehetők helyenként a román stílusú ablakok. Keresztül-kasul bejárjuk a romot. Hatalmas reflektorokba botlunk. Ezek szerint, éjjel ki is világítható a hely. Milyen klassz lehet itt egy-egy nyári színházi előadás, ebben a természetes díszletben! Szívesen megnéznénk! – mondjuk ki szinte egyszerre. Készülnek a fényképek.

A templom mellett tábla áll, melyről megtudjuk, hogy az Alsódörgicsei templomnál járunk.

Miután kellőképpen eltelt a szemünk a látvánnyal, elindulunk a felsődörgicsei templomrom felé. A tábla szerint van erre egy harmadik templom is, a kisdörgicsei. Úgy látszik a szőlő jól jövedelmezett a környék lakóinak, hogy ennyi templomra futotta egy településen! Utunk egy temető mellett, majd a szántóföld szélén vezet. Ahogy azt már több helyen is tapasztaltuk, a gazdák itt is minden centiméter földet kihasználnak és gondosan beszántották az – amúgy a térképen is szereplő – utat. A barázda szélén bukdácsolunk és igazán nem bánjuk, mikor egy dűlő útra érünk, mely a házak közé vezet. Nem is kell sokat menni és egy másik kis temetővel szemben, ott áll a “mosolygós” templomrom. Arról, hogy miért mosolygós, beszéljen a kép.

A fal törésvonalát téglákkal rakták ki, ami így egy mosolygó arcra emlékeztet. Ez a templomrom két évszázaddal idősebb az előzőnél és kisebb is annál. Itt viszont a láda rejtése cselesebb. Sokan nem is találják ezt a merész rejtést. Ott van szem előtt, de mégis szinte láthatatlan. Én is nézegetek egy darabig, aztán rávillan a tekintetem. Zseniális rejtés! Ugyanis egy elektromos kötődoboz van a pad deszkájának színére festve és mágnessel feltapasztva a pad egyik fém elemére. Első ránézésre fel sem tűnik, másodikra is csak a pad egy elemének gondolná az ember. Ott bukik meg a dolog, hogy nem szimmetrikus így a pad látványa. Ha a másik oldalon is lenne egy ilyen doboz, talán észre sem veszem. Tartalma ennek is szegényes, mondjuk a mérete is szerényebb, de az élmény elsőrangú!

Logolás után kívül-belül körbejárjuk a romot, ami annak kisebb mérete miatt, nem tart olyan sokáig, mint az előző.

Vetünk egy-egy pillantást a környezetre is. A szomszédban áll egy kis kápolna, jelezve, hogy a dörgicsiek napjainkra sem szoktak le a templomépítésről.

A temetőben viszont, végre megpillantunk néhány virágot.

Mégiscsak tavasz van! – állapítjuk meg. Ezt ugyanis, idáig nem éreztük. Reményeinket megcáfolva, borongós, párás, hideg, szinte téli időjárás lett mára. Pedig holnap, március idusa! De mi inkább decemberinek gondolnánk az időt. Ezek a kis virágok utalnak csak a tavasz közeledtére. A templomrom mögött található Levendula-major kapui is zárva vannak, pedig Vé reménykedett, hogy hátha tud valami különlegességet venni.

Mivel az ácsorgásban és nézelődésben fázni kezdünk, a hazaindulás mellett döntünk. Előtte azonban vetünk még egy pillantást a rom szomszédságában álló Regős szoborra, mely valami lehetetlenül rózsaszín kőből készült.

EL is nevezem Regős-Barbie-nak. Egyetértünk abban, hogy ez a szín, sehogy sem illik egy férfiemberhez. De legalább mosolyogtunk egy jót! Azon az úton indulunk visszafelé, amelyen az alsódörgicsi romtól érkeztünk. Elhatároztuk, hogy nem az országúton megyünk vissza, hanem a mellette lévő ligetes legelőn keresztül, melyet a térkép szerint mindenfelé utak hálóznak be nagy számban. Így a szántóföld melletti botorkálást is kihagyjuk. Egy tanya mellett megyünk el, ahonnan egy eb acsarkodik ránk. Szerencsére a kerítésen nincsen lyuk, így nyugodtabban mehetünk tovább. Rövidesen már a kis facsoportok mellett kanyarog az út. Imádjuk ezeket a ligetes területeket. Messze ellátni, mint az Alföldön, de ugyanakkor mégis fák vesznek körül.

Valóban a mindenfelé vezető keréknyomok, kitaposott csapások szelik át a mezőt. Csak győzzön az ember kiigazodni közöttük. Persze a fő csapásirány adott és akkor sem történik baj, ha toronyiránt megyünk. Legfeljebb elbotlunk egy régi vakondtúrásban vagy belelépünk egy ürgelyukba. Aztán egy-két kanyar után egy darabig kis fenyvesben/mellett visz az utunk, majd ismét ligetes erdő. Ez a kétféle erdő váltogatja egymást. Később állandósul a cserjés, ahogyan közeledünk a Balatonhoz. Még egy kis erdő, végül a szőlők, de már Akali határában. Csakhogy el ne felejtsük, hogy a mai nap a templomokról szól, Akaliban is elmegyünk két szomszédos, egy református és egy katolikus templom mellett.

Végül következik a Balaton-part megtekintése, amit Vé semmi pénzért ki nem hagyna. Itt töltjük el a vonatig hátralévő időt. Nézegetjük a tájat, amiből vajmi keveset látunk az erős párásság miatt. Na, de a képzeletünknek semmi sem szabhat gátat!

A nap mérlege:

Bejárt útvonal: Balatonakali-Dörgicse vá. – – jelöletlen út – Gcdoro – jelöletlen út – – Gcdomr – – jelöletlen út – – jelöletlen út – Balatonakali-Dörgicse vá.

Megtett távolság: kb. 10 km.
Szintkülönbség: 448 m.
Átlagsebesség: 2,0 km/h (mozgásban 3,3 km/h.)

Sajnos ez a track is elkeveredett valahova, csak a feljegyzése maradt meg, így most azt nem tudom prezentálni.

Kérünk, hogy a lenti csillagok használatával jelezz vissza számunkra, hogy tetszett-e a bejegyzés.  Az értékeléshez nem szükséges bejelentkezni. Visszajelzésedet köszönjük!
A bejegyzést meg is oszthatod, hátha tetszene az ismerőseidnek is. Ha véleményed van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy az Írj nekünk! oldalon található űrlap segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.